Čo je to SaaS (softvér ako služba)?

Softvér ako služba (SaaS) je cloudový model poskytovania softvéru, v ktorom poskytovateľ cloudových aplikácií vyvíja a udržiava softvér cloudových aplikácií, poskytuje automatické aktualizácie softvéru a sprístupňuje softvér svojim zákazníkom cez internet na základe platby podľa spotreby. Poskytovateľ verejného cloudu spravuje všetok hardvér a tradičný softvér vrátane middlewaru, aplikačného softvéru a zabezpečenia. Zákazníci využívajúci riešenie SaaS tak môžu výrazne znížiť náklady, nasadzovať, škálovať a inovovať podnikové riešenia rýchlejšie než vykonávať údržbu lokálnych systémov a softvéru a s väčšou presnosťou predvídať celkové náklady na vlastníctvo.

Na začiatku roka 2000 bola prvá generácia riešení SaaS lineárna, nepružná a navrhnutá tak, aby riešila jeden obchodný problém. Od tej doby sa riešenie SaaS dramaticky rozvíja. Dnes môžu moderné cloudové aplikácie pokrývať a spájať všetko – od procesov financií, ľudských zdrojov, obstarávania a zásobovacieho reťazca až po riešenia pre obchod, marketing, predaj a služby. Ďalšie výhody moderného, kompletného riešenia SaaS zahŕňajú:

História SaaS

V roku 1960 boli počítače mainframe pripojené k neinteligentným terminálom, ktoré zdieľali softvér mainframu – systém na poskytovanie softvéru známy ako zdieľanie času. Keďže náklady na počítače začali klesať v roku 1980, mnohé podniky vytvorili vlastnú lokálnu verziu zdieľania času, ktorá sa nazývala lokálna sieť (LAN). Podnik (nie poskytovateľ technológií) však bol zodpovedný za poskytovanie a správu hardvéru a siete.

S príchodom internetu v roku 1990 poskytovatelia začali hosťovať softvér a sprístupňovať ho zákazníkom prostredníctvom internetu. Tento predchodca riešenia SaaS, nazývaný aj model poskytovateľa aplikačných služieb (ASP), mal však závažné obmedzenia. Napríklad každý zákazník potreboval vlastnú verziu softvéru, čo znamenalo, že musel nainštalovať nejaký softvér do počítačov používateľov. Konfigurácia bola nákladná a časovo náročná. A riešenia ASP v konečnom dôsledku zvyčajne neposkytovali spôsob, ako efektívne zhromažďovať a agregovať údaje.

Prvé riešenia SaaS sa objavili koncom 1990-tych rokov, keď pôvodne vznikol termín SaaS. Tento nový model priniesol oveľa väčšiu efektivitu než model ASP. Jedna inštancia aplikácie mohla slúžiť viacerým používateľom a dokonca aj zákazníkom vďaka tzv. multi-tenant architektúre (architektúre pre viacerých klientov). Lokálna inštalácia softvéru už nebola potrebná. Toto riešenie navyše poskytovalo spôsob zhromažďovania, agregácie a centralizácie cenných aplikačných dát.

Kým model poskytovania zostal od začiatku roku 2000 konštantný, riešenie SaaS sa výrazne vyvinulo z riešení prvej generácie na moderné balíky SaaS, ktoré umožňujú vysoký prehľad o podniku a môžu rozšíriť potenciál riešenia SaaS prostredníctvom integrovaných technológií, ako je umelá inteligencia, strojové učenie, chatboty, digitálni asistenti, IoT, blockchain, rozšírená realita a virtuálna realita.

Výhody riešenia SaaS

Predajcovia softvéru už niekoľko posledných rokov bombardujú odborníkov v oblasti IT a riadiacich pracovníkov podnikov posolstvom o výhodách cloudového výpočtového prostredia v rôznych formách. Niektoré z týchto správ sa zamerali na účtovníkov a analytikov číselných dát diskusiou o výhodách z hľadiska prevádzkových výdavkov (OpEx) v porovnaní s kapitálovými výdavkami (CapEx). Iné sa zamerali na IT komunitu so správami o škálovateľnosti, kapacite na požiadanie a schopnosti cloudu prevziať bežné úlohy správy infraštruktúry a umožniť IT talentom sústrediť sa na obchodné problémy podniku.

Každý z týchto argumentov je do značnej miery opodstatnený, málo energie sa však venovalo vysvetleniu manažérom LOB, prečo obchodné aplikácie dodávané v cloude prostredníctvom modelu SaaS a uhrádzané na základe predplatného majú nielen veľký zmysel, ale sú kľúčom k preklenutiu riadiacich pracovníkov v oblasti inovácií, ktorí sa často sťažujú na svoje IT organizácie.

SaaS nie je nový koncept. V skutočnosti webové aplikácie, ktoré poskytujú poskytovatelia aplikačných služieb (ASP), boli predchodcami konceptu „cloud computing“, ako ho poznáme dnes. Prvé aplikácie dodávané prostredníctvom modelu SaaS sa často zameriavali na automatizáciu činností pracovníkov predaja (SFA), riadenie vzťahov so zákazníkmi (CRM) a správu webového obsahu. V súčasnosti Oracle poskytuje kompletný balík podnikových aplikácií na plánovanie podnikových zdrojov (ERP), riadenie portfólia projektov (PPM), plánovanie a rozpočtovanie, finančné vykazovanie, riadenie ľudského kapitálu (HCM), riadenie talentov, predaj a marketing, služby a podporu zákazníkov, sociálne siete, sociálny marketing a monitorovanie sociálnych médií.

Na rozdiel od aplikácií ponúkaných mnohými poskytovateľmi aplikačných služieb (ASP) prvej generácie a iných poskytovateľov riešení SaaS sú podnikové aplikácie Oracle SaaS moderné riešenia novej generácie podporované značkou Oracle, ako aj miliardami dolárov, ktoré spoločnosť investuje do vývoja softvéru a infraštruktúry na vytváranie a poskytovanie aplikácií. Ak pracujete na pozícii obchodného manažéra, ktorý sa usiluje získať najnovšie funkcie bez zbytočných problémov často spojených s nákladnými inováciami, zoznámte sa s výhodami aplikácií SaaS.


Model SaaS bol od svojho vzniku navrhnutý tak, aby poskytoval základnú skupinu obchodných výhod v porovnaní s lokálnymi aplikáciami:

Nižšie počiatočné náklady Eliminujte potrebu ďalšieho hardvéru a middlewaru.
Zníženie nákladov na inštaláciu a implementáciu.
Overovanie a oprava chýb pred vykonávaním aktualizácií hlavných dát.
Predvídateľné priebežné náklady Eliminácia nepredvídateľných nákladov na správu, opravy a aktualizáciu softvéru a hardvéru.
Premena kapitálových nákladov na prevádzkové náklady.
Znížte riziká vďaka odborníkom na správu softvéru a dohľad nad zabezpečením cloudu.
Rýchle nasadenie Príprava a spustenie v priebehu niekoľkých hodín namiesto mesiacov.
Hneď po zapnutí využívajte najnovšie inovácie a aktualizácie.
Automatické opravy softvéru.
Škálovateľnosť na požiadanie Okamžité škálovanie na uspokojenie rastúcich požiadaviek na dáta alebo transakcie.
Zníženie rušivých vplyvov pri zachovaní úrovne služieb.

Cloud verzus SaaS – aké sú rozdiely?

Zatiaľ čo znižovanie nákladov a efektivita IT viedli k vývoju cloudových aplikácií prvej generácie, moderné aplikácie SaaS sa stali platformami pre inovácie, aby dokázali vzdorovať konkurenčným výzvam digitálneho veku, akými sú:

  • Rozšírenie funkcií aplikácií SaaS na podporu aplikácií na podporu spolupráce, napríklad Slack a Zoom.
  • Podpora malých subjektov. Cloud, mobilné zariadenia a sociálne siete umožňujú malým a začínajúcim podnikom vytvárať inovatívne produkty a oslovovať trhy bezprecedentnou rýchlosťou.
  • Vek nespokojnosti spotrebiteľov. Vyzbrojení mobilnými a sociálnymi službami majú spotrebitelia viac možností a viac informácií než v minulosti.

Moderný balík SaaS reaguje na tieto náročné úlohy vyplývajúce z konkurencie a podporuje inovácie v celom podniku rozvíjaním rýchlejších inovácií, poskytovaním vynikajúceho zákazníckeho prostredia a umožnením robiť lepšie obchodné rozhodnutia pomocou integrovaného analytického a holistického pohľadu na celú firmu.

Funkcie SaaS

Prepojené podnikové riešenia Prepojenie a optimalizácia podnikových procesov naprieč oddeleniami.
Získajte holistický pohľad na celé svoje podnikanie.
Rýchlejšie a flexibilnejšie spôsoby aktualizácií Získajte prístup k novým možnostiam štvrťročne.
Vyberte si aktualizáciu rýchlosťou, ktorá zodpovedá vášmu pracovnému tempu a nie harmonogramu poskytovateľa.
Jednoduché prispôsobenie Rýchlo prispôsobte riešenia potrebám svojho podniku.
Zachovajte cenné prispôsobenia aj napriek aktualizáciám.
Prenosnosť dát Zdieľajte alebo presúvajte dáta cez SaaS, lokálne a súkromné cloudové aplikácie.
Rýchla príprava, vizualizácia a analýza dát s cieľom odhaliť trendy a vzory.
Začlenenie dát tretích strán na komplexnú analytiku.
Vstavaná analytika Prístup k údajom v reálnom čase.
Vyhnite sa vysokým nákladom a časovo náročným postupom v súvislosti s dátovými výstupmi.
Rýchlejšia inovácia s využitím integrovaných technológií Zvýšenie produktivity so vstavaným automatickým učením a adaptívnou inteligenciou.
Inovujte rýchlo a nepretržite naprieč celým hodnotovým reťazcom pomocou umelej inteligencie, strojového učenia, chatbotov, digitálnych asistentov, IoT, blockchainu a ďalších rozvíjajúcich sa technológií.

Výhody SaaS

Niektorí poskytovatelia riešení SaaS jednoducho presúvajú svoj lokálny softvér do cloudu a nazývajú ho SaaS. Tento model má svoje nevýhody a nevyužíva plne výhody modelu dodávania softvéru v cloude. V skutočnosti môžete v konečnom dôsledku prinášať mnohé rovnaké obmedzenia ako v prípade lokálnych riešení vrátane vysokých faktúr za podporu, vysokých režijných nákladov na IT v dôsledku rovnakého procesu pomalej inovácie a odpojených systémov, ktoré znižujú mieru inovácií a flexibility vo vašom podniku.

Balík SaaS vytvorený od základov pre cloud však môže prinášať:

Rýchly vývoj aplikácií a prístup k inováciám

Vzhľadom na to, že sú inovácie v digitálnom veku také dôležité, podniky chcú využívať najnovšie možnosti. Riešenie SaaS navrhnuté pre cloud urýchľuje inovačné cykly a poskytuje rýchlejší prístup k najnovším inováciám a aplikáciám. Na rozdiel od toho lokálny model SaaS v cloude vyžaduje, aby ste čakali na inovácie. Dôvodom sú dlhšie vývojové cykly, ktoré sú typické pre lokálne riešenia a aplikácie.

Prepojené podnikové procesy SaaS

Podniky požadujú riešenie SaaS, ktoré v cloude podporuje cyklus nákup – platba alebo objednávka – platba bez nákladných integrácií a komplexného riadenia. Aby to bolo možné, moderný balík SaaS je založený na jedinej štandardizovanej platforme, ktorá zahŕňa spoločný celopodnikový dátový model, jednotné používateľské prostredie (vrátane mobilných a sociálnych sietí), zdieľané úrovne zabezpečenia, synchronizované harmonogramy vydávania verzií a ďalší obsah.

Produkty SaaS

ERP Cloud

Objavte, ako cloudové riešenia plánovania podnikových zdrojov (ERP) môžu vašej firme zaistiť budúcnosť, vrátane účtovníctva, analýzy, konsolidácie, plánovania, obstarávania, projektov a výkazníctva.
Zoznámte sa s riešením Enterprise Resources Planning
Čo je to ERP?
Čo je to SaaS ERP?

Supply Chain Cloud

Pozrite sa na to, ako riešenia Oracle Supply Chain Management (SCM) a Oracle Manufacturing pomáhajú podporovať inovácie a transformovať tradičné zásobovacie reťazce na pružné a integrované hodnotové reťazce.
Zoznámte sa s riešením SCM
Čo je to SCM?

Sales Cloud

Neuspokojte sa len s automatizáciou predajných aktivít, ale pozrite sa aj na to, ako môžete pomocou riešenia Oracle Sales optimalizovať svoje obchodné zákazky pomocou koherentnejšieho súboru predajných funkcií, ktoré upevnia vaše vzťahy so zákazníkmi a zvýšia obchodný rast.
Zoznámte sa s riešeniami pre predaj

HR Cloud

Odhaľte, ako lídri v oblasti ľudských zdrojov robia rýchlejšie a inteligentnejšie rozhodnutia pomocou riešení ľudských zdrojov Oracle, ktoré zvyšujú zapojenie sa, produktivitu a obchodnú hodnotu pre organizácie a ľudí v nich.
Zoznámte sa s riešením HCM
Čo je to HCM?

Marketing Cloud

Zistite, ako riešenia Digital Marketing podporujú viackanálové prostredia B2B a B2C pri podpore predaja, značky a vernosti zákazníkov. Riešenie Oracle Marketing podporuje marketingovú automatizáciu s cieľom dosiahnuť zladenie naprieč kanálmi.
Zoznámte sa s marketingom
Čo je to marketing?

Service Cloud

Zistite, ako riešenia Oracle Service pomáhajú odlíšiť vašu značku poskytovaním automatizovaných, personalizovaných, viackanálových a znalosťami podporovaných interakcií a zákazníckych služieb.
Zoznámte sa so službami
Čo sú to služby zákazníkom?

Budúcnosť riešenia SaaS

Odborníci na trh sa zhodujú, že riešenie SaaS má pred sebou skvelú budúcnosť. Podľa správy spoločnosti Gartner za rok 2017 bude predaj riešení SaaS naďalej rásť na viac než 23 percent ročne z 270 miliárd USD v roku 2020 na viac než 332 miliárd USD v roku 2021.

Očakáva sa, že inovácie v samotných riešeniach SaaS pomôžu podporiť tento rast.

  • Očakáva sa, že sa vzhľadom na nárast zavádzaní riešení umelej inteligencie (AI) stane umelá inteligencia čoraz viac súčasťou podniku v rámci všetkých cloudových aplikácií. Umelá inteligencia podporí riešenia adaptívnej inteligencie, ktoré umožňujú administratívnym a zákazníckym aplikáciám učiť sa a prispôsobovať sa používateľským dátam a správaniu.
  • Autonómne riadenie IT, umelá inteligencia a strojové učenie budú tiež zohrávať dôležitú úlohu pri zavádzaní autonómnejšieho riadenia menej závislého od ľudí naprieč cloudovými aplikáciami a cloudovou infraštruktúrou.
  • Okrem umelej inteligencie a strojového učenia existuje aj ďalší súbor adaptívnych inteligentných technológií, ktoré podporujú zmeny vo všetkých aplikáciách SaaS. Patria sem chatboty, digitálni asistenti IoT, blockchain, virtuálna realita, rozšírená realita. Každá z týchto technológií má zásadný význam pre digitálne inovácie a poskytovateľov, ktorí myslia na budúcnosť pri rozširovaní svojich ponúk na SaaS.
  • Odvetvové riešenia SaaS alebo vertikálne cloudové aplikácie naďalej podporujú hĺbku a horizontálnu prepojenosť organizácií. Zatiaľ čo riešenie SaaS začalo ako spôsob rýchleho poskytovania vertikálnych riešení jednému oddeleniu, podniky čoraz viac potrebujú a očakávajú viditeľnosť naprieč podnikmi. Aplikácie sa neustále vyvíjajú, preto od poskytovateľov, ktorí ponúkajú balíky aplikácií naprieč celým podnikom, ako aj ďalšie rozhrania API a integrácie na kľúč pre riešenia hybridného cloudu, vyžadujte výraznejšie vertikálne presahy.

Objavte aplikácie SaaS, ktoré vám pomôžu zlepšovať vzťahy so zákazníkmi, zvyšovať firemnú flexibilitu a reagovať na zmeny rýchlejšie než kedykoľvek predtým.