Java Mascot Duke

Java'nın maskotu Duke

Java geliştirmenin ilk günlerinde Sun Microsystems'ın Green Project ekibi, Star7 adlı etkileşimli bir taşınabilir ev eğlence denetleyicisi olan çalışan ilk demosunu oluşturdu. Animasyonlu dokunmatik ekranlı kullanıcı arayüzünün merkezinde Duke adında bir çizgi film karakteri yer alıyordu.

Zıplayan, takla atan Duke, ekibin grafik sanatçılarından biri olan Joe Palrang tarafından oluşturuldu. Joe; Shrek, Over the Hedge ve Flushed Away gibi popüler animasyon filmlerinde çalıştı.

Duke, işlemleri kullanıcı adına gerçekleştiren bir "yazılım aracısını" temsil edecek şekilde tasarlandı. Duke, masaüstü bilgisayar dünyasının düğmelerinin, farelerinin ve açılır menülerinin ötesine geçen yeni bir kullanıcı arayüzü türünün etkinleştirildiği etkileşimli ana bilgisayardı.

Duke anında kabul gördü. Öyle ki, aynı dönemde Java da tanıtıldı ve ilk Java bardak logosu devreye alındı, Duke Java teknolojisinin resmi maskotu oldu. 2006 yılında Duke, BSD lisansı kapsamında resmen "açık kaynaklı" oldu. Geliştiriciler ve tasarımcılar Duke ile denemeler yapmaya teşvik edildi ve Duke'un grafik özelliklerine ilk kez java.net projesi üzerinden eriştiler. Duke ile ilgili çalışmalar artık OpenJDK'de "Project Duke" olarak barındırılıyor.

Oracle olarak biz de Duke'u kutluyoruz. Gerçek hayat boyutundaki Duke, her JavaOne geliştirici konferansının popüler bir özelliği. Oracle her yıl yeni bir Duke kişiliği yayınlıyor. Geçen yıl, Java Road Trip: Code to Coast'ta yolculuğa katılan karakter Surfing Duke idi. Bu yılki karakter ise Java'yı yeni teknoloji ve platform alanlarına taşıyan Future Tech Duke.

Java hakkında daha fazla bilgi için Oracle.com/java adresini ziyaret edin.