Duke, mascota Java

Duke, mascota Java

La începuturile dezvoltării Java, echipa Green Project de la Sun Microsystems a creat prima demonstrație funcțională - un dispozitiv portabil interactiv de control pentru divertisment la domiciliu, numit Star7. În centrul interfeței animate cu ecran tactil s-a aflat un personaj de desene animate numit Duke.

Duke, acest personaj săltăreț și zăpăcit, a fost creat de unul dintre artiștii grafici ai echipei, Joe Palrang. Joe a lucrat apoi pentru filme de animație celebre precum Shrek, Over the Hedge și Flushed Away.

Duke a fost conceput să reprezinte un „agent software” care îndeplinește sarcini pentru utilizator. Duke a fost gazda interactivă care a permis un nou tip de interfață cu utilizatorul, dincolo de butoanele, mouse-urile și meniurile pop-up din universul calculatoarelor de birou.

Duke a fost adoptat imediat. De fapt, cam în aceeași perioadă în care Java a fost introdusă pentru prima dată și în care a fost comandată prima siglă a cupei Java, Duke a devenit mascota oficială a tehnologiei Java. În 2006, Duke a fost oficial pus „la liber” sub o licență BSD. Dezvoltatorii și proiectanții au fost încurajați să se joace cu Duke și, pentru prima dată, aceștia au avut acces la specificațiile grafice ale lui Duke prin intermediul unui proiect java.net. Eforturile din jurul lui Duke sunt acum organizate ca „Proiectul Duke” la OpenJDK.

La Oracle, îl sărbătorim și noi pe Duke. Un Duke real, în mărime naturală, este o caracteristică populară a fiecărei conferințe JavaOne pentru dezvoltatori. Și, în fiecare an, Oracle lansează o nouă personalitate Duke. Anul trecut, a fost Surfing Duke, care a participat la Java Road Trip: Code to Coast. Anul acesta, este vorba despre Future Tech Duke, care face ca Java să avanseze în noi domenii tehnologice și pe platforme noi.

Pentru mai multe informații despre Java, accesați Oracle.com/java.