Ce este PaaS?

PaaS (platforma ca serviciu) - a nu se confunda cu SaaS (software ca serviciu) - este un set de servicii cloud utilizate pentru crearea și gestionarea aplicațiilor moderne și a datelor fie on-premises, fie în cloud. PaaS oferă în cloud infrastructura și componentele middleware care le permit dezvoltatorilor și administratorilor IT să creeze și să gestioneze aplicații mobile și web.

Pentru creșterea productivității, PaaS oferă componente în limbaj de programare gata de utilizare, care permit dezvoltarea de noi funcționalități în cadrul aplicațiilor. Aceste funcționalități includ tehnologii inovatoare, cum ar fi inteligența artificială (AI), roboții de chat, blockchain și Internet of Things (IoT). În plus, PaaS include și suite de instrumente pentru dezvoltarea aplicațiilor, inclusiv servicii native în cloud, Kubernetes, motoare pentru Docker și containere etc.

Pe lângă sprijinul pentru dezvoltatori, PaaS oferă caracteristici și instrumente precum analize Big Data, managementul conținutului, gestionarea bazelor de date și a datelor, administrarea sistemelor și securitate în cloud, pentru analiști, utilizatorii finali și administratorii IT.

Pentru companii, PaaS oferă avantajele majore ale tehnologiei de calcul în cloud, inclusiv prețurile transparente, alocarea pe loc, scalabilitatea la cerere, recuperarea în caz de dezastru și tablourile de bord intuitive, pentru gestionarea mai simplă. Drept rezultat, companiile pot

  • standardiza și simplifica operațiunile IT
  • stimula inovația cu soluțiile IA pentru mediul enterprise
  • reduce riscurile operaționale, de securitate și de guvernanță

Istoricul PaaS

Pană la apariția PaaS, sectorul IT a fost nevoit adesea să administreze produse licențiate individual. Aceasta însemna existența unui proces individual pentru orice număr de acțiuni, inclusiv evaluarea produselor, achiziționarea, integrarea, implementarea, aplicarea de corecții, upgrade-ul etc. Adesea, aceste produse proveneau de la mai mulți furnizori, fiecare cu o abordare unică privind licențele, logistica și securitatea, astfel încât gestionarea devenea tot mai complexă și, adesea, ducea la întreruperi riscante.

Pe măsură ce piața s-a dezvoltat, a crescut și numărul de componente middleware. Ca răspuns, furnizorii au încercat să simplifice suitele middleware preintegrate. Totuși, pentru organizațiile care nu s-au standardizat pe platforma unui singur furnizor, gestionarea și integrarea mai multor furnizori au reprezentat în continuare o povară, atât dezvoltatorii, cât și grupurile DevOps având responsabilitatea permanentă de a gestiona această complexitate.

Adoptarea PaaS: factorii cheie pentru companii

Pentru companii, una dintre cele mai importante cerințe ale fluxului de producție este performanța predictibilă și consecventă, astfel încât să fie asigurată continuitatea activității. Această cerință este susținută de angajamente explicite prin acorduri privind nivelul serviciilor.

Pentru a fi cu adevărat eficiente, PaaS și IaaS (informarea ca serviciu) trebuie utilizate împreună. Printre cele mai bune exemple de capacități tehnologice care susțin o performanță consecventă se numără scalabilitatea și toleranța la erori fără a fi necesară închiderea și repornirea sistemului.

Cele mai multe decizii IT sunt justificate pe baza a trei principii – eficiență, eficacitate și reducerea riscurilor. Soluțiile PaaS respectă toate aceste principii în diferite moduri, inclusiv:

  • Eficiență IT: PaaS accelerează asigurarea accesului, crește automatizarea, standardizează implementările, elimină activitățile de rutină și îmbunătățește scalabilitatea.
  • Eficiență și inovație în afaceri: PaaS îmbunătățește rezultatele investițiilor și profiturile, deoarece permite departamentului IT să reacționeze mai bine la oportunitățile de afaceri. De exemplu, PaaS permite dezvoltarea eficientă a aplicațiilor mobile, experiențe ale utilizatorilor mai inovatoare, datorită roboților de chat, tranzacții mai de încredere, datorită tehnologiei blockchain, accelerarea ciclurilor de lansare cu containere și API-uri și o mai bună exploatare și analizare a datelor.
  • Reducerea riscurilor: PaaS consolidează și simplifică securitatea, accelerând totodată răspunsul la amenințările care apar în cadrul diverselor componente IT. Aceasta mărește rezistența afacerii și reduce perioadele de inactivitate, prevenind pierderea datelor și accelerând viteza de recuperare.

Cum să alegeți cel mai bun furnizor de PaaS

La evaluarea soluțiilor PaaS, este esențial să luați în considerare modul în care organizația dvs. se va dezvolta în timp. Tehnologia se schimbă rapid, deci utilizarea de soluții care oferă flexibilitate maximă vă ajută compania să obțină un avantaj. Pentru a profita la maximum de PaaS pe măsură ce strategia dvs. evoluează, luați în considerare opțiunile privind volumul de lucru și dezvoltarea care

  • Acceptă portabilitatea multicloud: o strategie PaaS pentru mai multe clouduri necesită o portabilitate ușoară a fluxurilor de lucru din bazele de date, containere, software-ul open source și Java.
  • Unifică sistemele de control din portofoliul IT Mai multe platforme operaționale sunt o realitate. Pentru excelența operațională, utilizați un singur set de instrumente pentru a controla în mod activ securitatea și gestionarea în cloudurile hibride și mediile on-premises.
  • Nu depindeți de un singur furnizor: soluțiile PaaS create la standardele din domeniu vor impulsiona activitatea IT. Cei care continuă să depindă de un singur furnizor se confruntă cu perimarea și rescrierea pe măsură ce tehnologiile, reglementările și condițiile de afaceri evoluează.

De ce PaaS?

Multe organizații se confruntă cu presiunea crescândă pentru accelerarea inovării și, totodată, reducerea costurilor IT. Cu PaaS, dezvoltatorii și profesioniștii IT pot dezvolta și implementa aplicații de afaceri fără obstacolele asociate achiziționării, implementării, rulării și administrării infrastructurii. Rezultatul este, adesea, un mediu capabil să obțină acces self-service instantaneu atât la dezvoltarea, cât și la implementarea aplicațiilor.

Aceasta înseamnă că PaaS, la rândul său, le oferă companiilor viteza și flexibilitatea de a obține numeroase beneficii, inclusiv

  • Capacități de colaborare mai bune
  • Productivitate îmbunătățită
  • Flexibilitate sporită
  • Noi căi către informațiile de afaceri

PaaS oferă și prețuri pe bază de abonament, astfel încât costurile să fie previzibile și ușor de gestionat.

Viitorul PaaS

Pe măsură ce vor evolua, soluțiile PaaS vor continua să ofere inovație, simplificând totodată managementul resurselor și aplicațiilor, astfel încât companiile să poată beneficia în continuare de mai puține sarcini administrative și o complexitate mai mică în întregul proces de implementare și gestionare. De la instalare și configurare până la gestionare, întreținere și auditare, soluțiile PaaS vor continua să se extindă și să își optimizeze capacitățile. Printre modurile în care PaaS pot realiza toate acestea se numără

  • integrări extinse și îmbunătățite cu prime și terțe părți
  • automatizare crescută și operațiuni autonome pentru serviciile gestionate
  • suport nativ pentru IA, IoT, blockchain, roboți de chat și alte tehnologii emergente

Având în vedere beneficiile dezvoltării continue a PaaS, acum este momentul ideal pentru adoptarea acestei soluții de către companii și personalul lor IT. Organizațiile de toate dimensiunile pot profita de numeroasele beneficii actuale în timp ce construiesc fundamentul evoluției viitoare:

Scenarii de utilizare PaaS

Există multe scenarii de utilizare și configurații PaaS. În unele cazuri, dezvoltatorii asamblează soluția din componente, iar în altele pur și simplu oferă accesul la soluție, care este pregătită pentru utilizare. Acestea sunt unele dintre cele mai populare cazuri de utilizare din domeniu în prezent.

Conectarea și extinderea aplicațiilor

  • Utilizează module de adaptare preintegrate, gata de utilizare, pentru integrarea perfectă a aplicațiilor on-premises și în cloud
  • Simplifică extensiile prin dezvoltare vizuală de tip „selectați și faceți clic”
  • Necesită integrare a datelor în timp real, tolerantă la erori și replicare a serviciilor, pentru o gamă largă de baze de date on-premises și în cloud
  • Se bazează pe un catalog de interfețe API, pentru consecvență și calitate
  • Utilizează servicii de integrare și analize de susținere
  • Asigură proveniența și guvernanța datelor

Sprijinirea dezvoltării aplicațiilor moderne

  • Utilizează instrumentele de productivitate ale dezvoltatorilor, inclusiv urmărirea problemelor, versiunile codului, site-urile de tip „wiki”, instrumentele de dezvoltare flexibile, integrarea continuă și automatizarea livrării
  • Acceptă limbajele și platformele open source, fără a compromite portabilitatea
  • Conține componente de dezvoltare de tip „API-first”, servicii și procese pentru dezvoltatorii back-end și front-end
  • Asigură un mediu de implementare vizual, bazat pe browser
  • Utilizează o platformă pentru aplicații mobile care oferă integrarea mesageriei deschise, datelor și serviciilor, roboți de chat cu procesare în limbaj natural și gestionare.
  • Asigură interoperabilitatea limbajelor și instrumentelor între platformele on-premise și în cloud

Permiterea utilizării blockchain

  • Permite suportul API pentru un serviciu blockchain care securizează schimburile de informații și finalizarea tranzacțiilor

Acceptarea migrării fluxurilor de lucru în cloud

  • Utilizează interoperabilitatea instrumentelor între mai multe platforme, fluxurile de lucru pentru implementarea rapidă a DevTest, recuperarea în caz de dezastru și mediile de producție
  • Conține instrumente de migrare în cloud preambalate
  • Acceptă aplicații terțe și dezvoltate local

Acceptarea analizelor de afaceri

  • Utilizează ingestia datelor cu volum mare și instrumentele de transformare
  • Utilizează gestionarea centrelor de date pentru datele structurate și nestructurate
  • Conține instrumente vizuale pentru utilizatori finali, analiști și de explorare a datelor
  • Efectuează optimizări ale seturilor mari de date
  • Utilizează instrumente de analiză aprofundată și avansată și tehnici pentru analize statistice, predictive și de machine learning
  • Asigură raportare deschisă la nivel enterprise pentru web și dispozitive mobile

Acceptarea securității și conformității moderne

  • Utilizează monitorizarea și analizele de securitate pentru detectarea și înlăturarea rapidă a amenințărilor cu ajutorul machine learning, conștientizarea sesiunilor utilizatorilor și obținerea de informații actualizate privind amenințările
  • Dispune de un sistem integrat de gestionare a identității și a accesului care poate fi folosit de alte servicii bazate pe cloud
  • Utilizează instrumente de securitate integrate pentru mai multe clouduri și on-premise