Ce este SaaS (software ca serviciu)?

Software-ul ca serviciu (SaaS) este un model de furnizare a software-ului bazat pe cloud, în care furnizorul de servicii cloud dezvoltă și întreține software-ul pentru aplicații cloud, oferă actualizări de software automate și pune software-ul la dispoziția clienților săi prin intermediul internetului, cu plata în funcție de utilizare. Furnizorul de cloud public gestionează toate componentele hardware și software-ul tradițional, inclusiv middleware-ul, software-ul pentru aplicații și securitatea. Astfel, clienții SaaS pot reduce dramatic costurile; pot implementa, scala și moderniza soluțiile de afaceri mai repede decât dacă ar întreține sisteme și software local; și pot prezice costul total al proprietății cu o precizie mai mare.

La începutul anilor 2000, prima generație de soluții SaaS era disponibilă în silozuri, neflexibilă și concepută pentru a rezolva o singură problemă de afaceri. De atunci, SaaS a evoluat dramatic. Astăzi, aplicațiile moderne în cloud pot cuprinde – și conecta – orice, de la procesele financiare, pentru resurse umane, de aprovizionare și ale lanțului de aprovizionare până la soluțiile pentru comerț, marketing, vânzări și servicii. Alte beneficii ale unei soluții SaaS moderne și complete includ:

Istoricul SaaS

În anii '60, computerele mainframe erau conectate la terminale grele care partajau software-ul mainframe-ului – un sistem de livrare a software-urilor cunoscut sub numele de „time-sharing”. Întrucât costul computerelor a început să scadă în anii '80, multe companii și-au creat propria versiune locală de „time-sharing”, denumită rețea locală (LAN). Cu toate acestea, compania (nu furnizorul de tehnologie) era responsabilă de furnizarea și gestionarea elementelor hardware și a rețelei.

Odată cu apariția internetului în anii '90, furnizorii au început să găzduiască software-ul și să îl pună la dispoziția clienților prin internet. Acest predecesor al SaaS, denumit modelul furnizor de servicii de aplicații (ASP), a avut totuși limitări serioase. De exemplu, fiecare client avea nevoie de propria sa versiune a software-ului, ceea ce însemna că era necesară instalarea de software pe computerele utilizatorilor. Configurarea era costisitoare și consumatoare de timp. Și, în sfârșit, soluțiile ASP nu ofereau în mod normal o modalitate de a colecta și agrega datele în mod eficient.

Primele soluții SaaS au apărut la sfârșitul anilor '90, când termenul SaaS a fost inițial inventat. Acest nou model a dat rezultate mult mai eficiente decât modelul ASP. O singură instanță a aplicației poate deservi mai mulți utilizatori sau clienți, datorită arhitecturii cu mai multe entități găzduite. Instalarea locală de software nu mai era necesară. În plus, oferea o modalitate de a colecta, agrega și centraliza datele valoroase ale aplicațiilor.

În timp ce modelul de livrare a rămas același de la începutul anilor 2000, SaaS a evoluat semnificativ, de la primele generații de soluții izolate până la suite SaaS moderne, care permit vizibilitate ridicată în cadrul întregii companii și pot extinde forța SaaS cu ajutorul tehnologiilor încorporate, cum ar fi AI, machine learning, roboții de chat, asistenții digitali, IoT, blockchain, realitatea augmentată și realitatea virtuală.

Beneficiile SaaS

De câțiva ani, furnizorii de software trimit către profesioniștii IT și directorii de companii un adevărat val de mesaje privind avantajele calculului în cloud, în diversele sale forme. Unele dintre aceste mesaje i-au vizat și pe contabili, subliniind avantajele cheltuielilor de exploatare (OpEx) în comparație cu cheltuielile de capital (CapEx). Altele au vizat comunitatea IT, cu referiri la scalabilitate, capacitatea la cerere și capacitatea cloudului de a prelua sarcinile banale din gestionarea infrastructurii, permițându-le angajaților IT să se concentreze asupra problemelor de afaceri.

Fiecare dintre aceste argumente este foarte adevărat, dar nu s-au depus foarte mari eforturi pentru a li se explica managerilor LOB de ce aplicațiile de business livrate în cloud prin intermediul modelului SaaS și achitate pe bază de abonament sunt nu doar bune, ci esențiale pentru ca organizațiile IT să impulsioneze inovarea, de lipsa căreia se plâng adesea directorii executivi.

SaaS nu este un concept nou. De fapt, aplicațiile bazate pe web oferite de furnizorii de servicii pentru aplicații (ASP) preced, de fapt, conceptul de „cloud computing”, așa cum îl cunoaștem astăzi. Aplicațiile timpurii oferite utilizându-se modelul SaaS se axează adesea pe automatizarea forței de vânzări (SFA), managementul relațiilor cu clienții (CRM) și managementul conținutului web. Astăzi, Oracle oferă o suită întreagă de aplicații de afaceri pentru planificarea resurselor companiei (ERP), managementul portofoliului de proiecte (PPM), planificare și buget, raportare financiară, managementul capitalului uman (HCM), managementul talentelor, vânzări și marketing, servicii și asistență pentru clienți, rețelele de socializare, marketing social și implicarea și monitorizarea socială.

Spre deosebire de aplicațiile oferite de numeroase ASP din prima generație și alți furnizori de SaaS, aplicațiile de business SaaS ale Oracle sunt moderne și de ultimă generație, fiind susținute de numele Oracle, precum și de miliardele de dolari investite în dezvoltarea de software și infrastructură pentru dezvoltarea și livrarea de aplicații. Dacă sunteți un manager de companie care dorește să profite de cele mai noi capacități fără a trebui să se confrunte cu problema upgrade-urilor consistente, explorați cu atenție beneficiile aplicațiilor SaaS.


De la începuturile sale, modelul SaaS a fost conceput pentru a oferi un set de avantaje importante față de aplicațiile on-premises:

Costuri inițiale mai mici Eliminați nevoia de elemente hardware și middleware suplimentare.
Reduceți costurile de instalare și implementare.
Identificați și corectați erorile înainte de a face actualizări ale datelor master.
Costuri permanente previzibile Eliminați costurile imprevizibile de administrare, corectare și actualizare a componentelor software și hardware.
Transformați cheltuielile de capital în cheltuieli operaționale.
Reduceți riscul cu experți care gestionează software-ul și supraveghează securitatea cloudului.
Implementare rapidă Începeți activitatea rapid, în câteva ore în loc de câteva luni.
Porniți și utilizați cele mai recente inovații și actualizări.
Aplicare automată de corecții pentru software.
Scalabilitate la cerere Scalați instantaneu pentru a răspunde cerințelor asociate unui volum de date sau de tranzacții în creștere.
Reduceți întreruperile în timp ce mențineți nivelurile de servicii.

Cloud față de SaaS – care este diferența?

În timp ce reducerea costurilor și eficiența IT au condus la dezvoltarea primei generații de aplicații cloud, aplicațiile SaaS moderne au devenit platforme pentru inovare, răspunzând provocărilor competitive din era digitală, cum ar fi:

  • Extinderea funcționalității aplicațiilor SaaS pentru a accepta aplicații de colaborare precum Slack sau Zoom.
  • Puterea celor mici. Soluțiile cloud, mobile și sociale permit întreprinderilor mici și start-upurilor să creeze produse inovatoare și să ajungă la piețe cu o viteză fără precedent.
  • Era nemulțumirii consumatorilor. Înarmați cu tehnologie mobilă și socială, consumatorii au mai multe opțiuni și mai multe informații decât oricând.

Ca răspuns la aceste provocări, o suită SaaS modernă poate să impulsioneze inovarea în cadrul întregii companii prin accelerarea inovării, îmbunătățirea experienței clienților și optimizarea procesului decizional cu ajutorul analizelor încorporate și al unei perspective complete asupra întregii afaceri.

Capacitățile SaaS

Soluții conectate pentru întreaga afacere Conectați și optimizați procesele de afaceri interdepartamentale.
Beneficiați de o imagine holistică asupra întregii dumneavoastră afaceri.
Căi de actualizare mai rapide și mai flexibile Accesați capacități noi trimestrial.
Alegeți să actualizați la viteza afacerii dumneavoastră, nu în funcție de programul furnizorului.
Personalizare ușoară Personalizați soluțiile rapid, în funcție de nevoile dumneavoastră de afaceri.
Păstrați personalizările valoroase și după actualizări.
Portabilitatea datelor Distribuiți și/sau mutați date între aplicații SaaS, locale și private din cloud.
Pregătiți, vizualizați și analizați rapid datele pentru a vedea tendințele și modelele.
Incorporați date terțe pentru o analiză bogată.
Analiză încorporată Accesați datele în timp real.
Evitați costurile mari, pierderile de timp și scurgerile de date.
Inovare mai rapidă, utilizându-se tehnologiile încorporate Îmbunătățiți productivitatea cu ajutorul inteligenței încorporate autodidacte și adaptive.
Inovați rapid și continuu în întregul lanț valoric, utilizând AI, machine learning, roboți de chat, asistenți digitali, IoT, tehnologia blockchain și alte tehnologii emergente.

Avantajele SaaS

Unii furnizori de SaaS nu fac altceva decât să își mute software-ul local în cloud și să îl numească SaaS. Acest model are o serie de dezavantaje și nu profită din plin de modelul de livrare din cloud. De fapt, este posibil să ajungeți la multe dintre aceleași limitări ca și cu soluțiile locale, inclusiv facturi de asistență semnificative, costuri generale ridicate legate de IT cauzate de procesul de actualizare lent și sistemele deconectate, toate acestea reducând inovația și agilitatea în activitatea dumneavoastră.

Totuși, o suită SaaS proiectată de la bază pentru cloud poate oferi:

Dezvoltarea rapidă a aplicațiilor și accesul la inovații

Deoarece inovarea este atât de importantă în era digitală, companiile vor să profite de cele mai recente capacități. SaaS proiectat pentru cloud accelerează ciclurile de inovare și vă oferă acces mai rapid la cele mai recente inovații și aplicații. În schimb, cu modelul SaaS on-premises, trebuie să așteptați inovațiile ceva mai mult, din cauza ciclurilor de dezvoltare mai lungi, tipice soluțiilor și aplicațiilor on-premises.

Procese de afaceri SaaS conectate

Companiile doresc o soluție SaaS care să le sprijine, cum ar fi procesul de la aprovizionare la plată sau cel de la comandă la plată în cloud – fără integrări costisitoare și gestionarea complexă. Pentru a face acest lucru posibil, o suită SaaS modernă este construită pe o singură platformă bazată pe standarde care include un model comun de date la nivel de întreprindere; o experiență unificată a utilizatorilor (inclusiv mobilă și socială); niveluri de securitate comune; programe de publicare sincronizate și multe altele.

Produse SaaS

Cloud pentru ERP

Descoperiți cum soluțiile de servicii cloud pentru planificarea resurselor întreprinderii (ERP) vă pot pregăti afacerea pentru viitor în domenii precum contabilitate, analiză, consolidare, planificare, achiziții, proiecte și raportare.
Explorați Enterprise Resources Planning (ERP)
Ce este ERP?
Ce este ERP de tip SaaS?

Cloud pentru lanțul de aprovizionare

Descoperiți modul în care soluțiile Supply Chain Management & Manufacturing (SCM) de la Oracle contribuie la promovarea inovației și transformă lanțurile de aprovizionare tradiționale în lanțuri de valoare flexibile și integrate.
Explorați SCM
Ce este SCM?

Cloud pentru vânzări

Descoperiți cum trec soluțiile Oracle Sales dincolo de automatizarea forței de vânzări, pentru a optimiza interacțiunile din cadrul proceselor de vânzare printr-un set cuprinzător de funcții care consolidează relațiile cu clienții și impulsionează evoluția companiei.
Explorați Sales

Cloud pentru HR

Descoperiți modul în care liderii de resurse umane iau decizii mai rapide și mai inteligente cu soluțiile de resurse umane de la Oracle pentru a stimula implicarea, productivitatea și valoarea afacerilor pentru organizații și pentru oamenii din cadrul acestora.
Explorați HCM
Ce este HCM?

Cloud pentru marketing

Descoperiți felul în care soluțiile de marketing digital susțin experiențele pe toate canalele ale marketerilor B2B și B2C pentru a promova vânzările, marca și pentru a asigura loialitatea clienților. Oracle Marketing sprijină automatizarea activităților de marketing pentru o organizare pe toate canalele.
Explorați Marketing
Ce este Marketing?

Cloud pentru servicii

Descoperiți cum soluțiile Oracle Service vă ajută să vă diferențiați marca, oferind interacțiuni și servicii de asistență pentru clienți automate, personalizate, pe toate canalele și bazate pe cunoștințe.
Explorați Service
Ce este Customer Service?

Viitorul SaaS

Experții de pe piață sunt de acord că viitorul SaaS este unul puternic. Conform unui raport al Gartner din 2017, vânzările soluțiilor SaaS vor continua să crească anual cu până la 23%, de la 270 de miliarde USD în 2020 ajungând la peste 332 de miliarde USD în 2021.

La această creștere va contribui și inovarea soluțiilor SaaS, astfel:

  • Odată cu adoptarea pe scară tot mai largă a soluțiilor de inteligență artificială (AI), acestea se vor regăsi tot mai mult în aplicațiile cloud ale întregii companii. AI va conduce către soluții de inteligență adaptivă, care permit ca aplicațiile din back-office și front-office să învețe și să se adapteze la datele și comportamentul utilizatorilor.
  • Managementul IT autonom, AI și machine learning vor juca, de asemenea, roluri esențiale în crearea unei gestionări tot mai autonome, mai puțin axate pe oameni, a aplicațiilor și infrastructurilor cloud.
  • Dincolo de AI și machine learning, mai există un set de tehnologii inteligente adaptative care impulsionează schimbarea tuturor aplicațiilor de tip SaaS. Acestea sunt roboții de chat, asistenții digitali, IoT, tehnologia blockchain, realitatea virtuală, realitatea augmentată. Fiecare dintre aceste tehnologii este din ce în ce mai importantă pentru inovarea digitală și pentru furnizorii avangardiști, care își extind ofertele SaaS.
  • Soluțiile SaaS din fiecare domeniu sau aplicațiile cloud verticale continuă să impulsioneze interconectarea pe orizontală și în profunzime la nivel de organizație. Deși SaaS a fost, la început, o modalitate de a oferi rapid soluții pe verticală unui singur departament, companiile au o nevoie tot mai mare de vizibilitate la nivelul întregii organizații. Pe măsura evoluării aplicațiilor lor, acestea caută mai multă profunzime pe verticală la furnizorii care oferă suite pentru mai multe sectoare ale afacerii, precum și mai multe integrări API sau soluții gata de utilizare pentru cloudul hibrid.

Descoperiți aplicațiile SaaS care vă ajută să vă îmbunătățiți relațiile cu clienții, să creșteți agilitatea afacerii dvs. și să reacționați la schimbări mai rapid ca niciodată.