Ce este cloud computingul?

Soluțiile de calcul în cloud și cele corelate oferă acces prin web la resurse și produse de calcul, inclusiv instrumente de dezvoltare, aplicații de afaceri, servicii de calcul, spațiu de stocare a datelor și soluții de rețelistică. Aceste servicii cloud sunt găzduite într-un centru de date al unui furnizor de software și gestionate de furnizorul de servicii cloud sau la sediu, în centrul de date al clientului.

Definiția cloud computing

În termeni simpli, cloud computing înseamnă închirierea componentelor IT, în loc de achiziționarea acestora. În loc să investească masiv în baze de date, software și hardware, companiile aleg să acceseze puterea de calcul prin internet și să plătească pentru serviciile respective pe măsură ce le utilizează. Aceste servicii în cloud includ acum, dar fără limitare, servere, spațiu de stocare, baze de date, rețelistică, software, analize și informații de afaceri.

Cloud computing oferă viteza, scalabilitatea și flexibilitatea care le permit companiilor să dezvolte, să inoveze și să susțină soluții IT de afaceri.

Elemente de bază cloud computing

Când o companie alege să „se mute în cloud”, înseamnă că infrastructura sa IT este stocată în afara sediului, într-un centru de date gestionat de furnizorul de cloud computing. Un furnizorul de servicii cloud lider în domeniu are responsabilitatea de a gestiona infrastructura IT a clientului, de a integra aplicații și de a dezvolta noi capabilități și funcționalități, pentru a ține pasul cu cerințele pieței.

Pentru clienți, cloud computingul oferă mai multă agilitate, scalabilitate și flexibilitate. În loc să cheltuiască banii și resursele pe sisteme IT învechite, clienții pot să se concentreze pe activități mai strategice. Fără a face investiții mari în avans, aceștia pot accesa rapid resursele de calcul de care au nevoie - achitându-le doar pe cele pe care le-au utilizat.

Avantajele tehnologiei cloud computing

Există câteva tendințe care împing afacerile din toate domeniile către cloud. Pentru cele mai multe organizații, este posibil ca modalitatea actuală de a face afaceri să nu ofere flexibilitatea de dezvoltare sau platforma și flexibilitatea de a concura. Explozia de date creată de numărul în continuă creștere al afacerilor din domeniul digital duce costurile și complexitatea stocării centrelor de date la noi niveluri, fiind necesare noi abilități și instrumente de analiză pentru sectorul IT.

Soluțiile moderne de cloud ajută companiile să facă față provocărilor din epoca digitală. În loc să își gestioneze departamentul IT, organizațiile au capacitatea de a răspunde rapid unor provocări de afaceri mai rapide și mai complexe. Cu economia modernă a cloudului, cloudul oferă valoare de afaceri și reduce costurile, ajutând companiile să își exploateze întregul potențial de afaceri cu cheltuielile lor pentru cloud.

Calculul în cloud oferă o alternativă superioară la tehnologia informației tradițională, inclusiv în aceste domenii:

  • Costuri - se elimină cheltuielile de capital
  • Viteză - se eliberează spațiu instantaneu, pentru dezvoltare și testare
  • Scară globală - scalare flexibilă
  • Productivitate - colaborare îmbunătățită, performanță previzibilă și izolarea clienților
  • Performanță - un raport preț/performanță mai bun pentru fluxurile de lucru native în cloud
  • Fiabilitate - sisteme tolerante la eșec, scalabile, distribuite în toate serviciile

Cum stimulează cloud computing inovația

Clienții cloud beneficiază automat de cele mai noi inovații și tehnologii emergente integrate în sistemele IT, deoarece furnizorul de cloud preia sarcina dezvoltării de capacități și caracteristici noi.

Totul se reduce la viteza inovării. Cu furnizorul de servicii cloud potrivit, clienții pot utiliza o arhitectură de cloud computing modernă, pentru a inova mai rapid, a crește productivitatea și a reduce costurile. Mai mult, alegerea unui furnizor de cloud care oferă o arhitectură integrată (SaaS, PaaS și IaaS) în cloud le oferă companiilor posibilitatea de a trece de la operațiuni la inovare și de a furniza aplicații și servicii noi, inclusiv utilizarea tehnologiilor inovatoare precum inteligența artificială (AI), roboții de chat și blockchain, precum și Internet of Things (IoT). Companiile pot valorifica abundența de date pentru a obține informații predictive despre propriul business și, în cele din urmă, să obțină rezultate mai bune pentru clienții lor.

Cum creează încredere securitatea în cloud

Trecerea la cloud elimină problemele și costurile de întreținere pe care le presupune securitatea IT. Un furnizor de cloud experimentat investește continuu în cea mai recentă tehnologie de securitate, nu doar pentru a răspunde amenințărilor potențiale, ci și pentru a le permite clienților să își îndeplinească mai bine cerințele privind reglementarea.

Cei mai buni furnizori de cloud investesc în fiecare nivel de securitate din cloudul general, care cuprinde toate centrele de date, la nivel global. O astfel de abordare, pe mai multe niveluri, a securizării cloudului oferă securitate la nivelul pe care îl necesită activitățile clienților.

Cum conectează cloudul procesele de business

Procesele de business reprezintă întreaga activitate a unei companii, de la început la sfârșit. Ele descriu foarte bine modul în care se colaborează în prezent, modul de colaborare ideal și modul în care se va modifica această colaborare în urma introducerii unei noi tehnologii cloud. Cu o soluție cloud integrată, organizațiile sunt mai bine echipate pentru a gestiona și evalua costurile și beneficiile proiectelor tehnologice.

Pentru organizațiile care se confruntă cu procese de afaceri deconectate și silozuri de date, cloudul oferă o modalitate de a-și transforma operațiunile de afaceri. În cloud, nu este nevoie să reinventați roata. Suitele complete de aplicații cloud nu sunt modulare, ci sunt conectate, eliminând silozurile de date și oferind integrare și decizii de business inteligente.

Găsirea unui furnizor de cloud care oferă toate cele trei niveluri ale cloudului - într-un mod conectat și fără precedent - este esențială. În plus, companiile au nevoie de o platformă completă, integrată, care oferă soluții inteligente la fiecare nivel.

Tipuri de cloud computing

Există trei tipuri de cloud: public, privat și hibrid. Fiecare tip necesită un nivel diferit de gestionare din partea clientului și oferă un nivel diferit de securitate.

Cloud public

Într-un cloud public, întreaga infrastructură de calcul este situată la sediul furnizorului de cloud, care le oferă servicii clienților prin intermediul internetului. Clienții nu trebuie să se ocupe de întreținerea propriei infrastructuri IT și pot adăuga rapid mai mulți utilizatori sau putere de calcul, după cum este necesar. În acest model, infrastructura IT a furnizorului de cloud este utilizată în comun de mai multe entități găzduite.

Cloud privat

Un cloud privat este utilizat exclusiv de o singură organizație. Poate fi găzduit în locația organizației sau în centrul de date al furnizorului de servicii cloud. Un cloud privat oferă cel mai înalt nivel de securitate și control.

Cloud hibrid

După cum sugerează numele, cloudul hibrid este o combinație între cloudul public și cel privat. În general, clienții cloudului hibrid își găzduiesc aplicațiile esențiale pe propriile servere, pentru un plus de securitate și control, aplicațiile secundare fiind stocate în locația furnizorului de cloud.

Multi-cloud

Principala diferență dintre cloudul hibrid și multicloud constă în utilizarea mai multor dispozitive de calcul și de stocare într-o singură arhitectură cloud.

Servicii de cloud computing

Există trei tipuri principale de servicii în cloud: software ca serviciu (SaaS), platformă ca serviciu (PaaS) și infrastructură ca serviciu (IaaS). Nu există o metodă unică de abordare a cloudului; important este să găsiți soluția optimă, care să corespundă cerințelor companiei dvs.

SaaS

SaaS este un model de furnizare a software-ului în care furnizorul de cloud găzduiește aplicațiile clienților în locația sa. Clienții își accesează aplicațiile prin intermediul internetului. În loc să plătească pentru deținerea și întreținerea propriei infrastructuri de calcul, clienții SaaS se abonează la acest serviciu, plătind pe măsură ce îl utilizează.

Multe companii consideră că SaaS este soluția ideală, deoarece le permite să se modernizeze rapid utilizând cea mai inovatoare tehnologie disponibilă. Actualizările automate reduc povara asupra resurselor interne. Clienții pot scala servicii pentru a susține volumul de lucru fluctuant, adăugând mai multe servicii sau caracteristici, pe măsură ce se dezvoltă. O suită cloud modernă oferă software complet pentru fiecare nevoie de afaceri, inclusiv experiența clienților, managementul relațiilor cu clienții, serviciul clienți, planificarea resurselor companiei, aprovizionarea, managementul financiar, managementul capitalului uman, managementul talentelor, statul de plată, managementul lanțului de aprovizionare, planificarea activității companiei și altele.


PaaS

PaaS le oferă clienților avantajul de a accesa instrumentele pentru dezvoltatori de care au nevoie pentru a crea și gestiona aplicații mobile și web fără a investi în - sau a întreține - infrastructura de bază. Furnizorul găzduiește componentele infrastructurii și middleware-ului, iar clientul accesează aceste servicii printr-un browser web.

Pentru a crește productivitatea, soluțiile PaaS trebuie să aibă componente de programare gata de utilizare care le permit dezvoltatorilor să adauge capacități aplicațiilor, inclusiv tehnologii inovatoare precum inteligența artificială (AI), roboții de chat, blockchain și Internet of Things (IoT). De asemenea, oferta PaaS trebuie să includă soluții pentru analiști, utilizatorii finali și administratorii IT profesioniști, inclusiv analize Big Data, managementul conținutului, managementul bazelor de date, managementul sistemelor și securitate.


IaaS

IaaS le permite clienților să acceseze servicii de infrastructură la cerere prin internet. Principalul avantaj este faptul că furnizorul de cloud găzduiește componentele infrastructurii care oferă capacități de calcul, de stocare și de rețea, astfel încât abonații să își poată rula fluxurile de lucru în cloud. Abonatul la cloud este responsabil, de obicei, pentru instalarea, configurarea, securizarea și întreținerea oricărui software din cadrul soluțiilor native în cloud, cum ar fi baza de date, middleware-ul și software-ul de aplicații.

Cum funcționează consumul cloudului

Din perspectiva utilizatorului final, consumul de cloud înseamnă fie utilizarea unei aplicații în cloud, fie consumarea unei infrastructuri cloud. Totuși, indiferent de locația resurselor, înțelegerea utilizării și consumului resurselor de infrastructură rămâne esențială, deoarece reprezintă capacitatea unei organizații de a deservi clienții, de a inova și de a reduce cheltuielile operaționale.

Consumul este definit ca acțiunea de utilizare a unei resurse. Acest concept pare destul de simplu când se referă la cloud, dar implementarea diferă în funcție de furnizorii serviciului. Înțelegerea semnificației exacte a consumării unei resurse se adaugă complexității. Cei mai buni furnizori de servicii cloud își vor ajuta clienții să înțeleagă clar costul serviciilor cloud și cât se pot aștepta să plătească pentru consumarea acestor servicii.

Provocări în cloud computing

În prezent, numeroase organizații încă nu s-au decis dacă să își migreze sau nu în cloud fluxurile de lucru on-premises. Pentru majoritatea organizațiilor, promisiunea sistemelor de informații fără probleme, bazate pe cloud, rămâne un obiectiv distant. Deși tehnologia cloud este omniprezentă, instalațiile din ziua de astăzi constau în principal din aplicații noi în clouduri private, administrate de personalul IT intern. Cea mai mare parte a aplicațiilor de tip enterprise și a infrastructurii se află în continuare on-premises, deși situația se schimbă rapid.

Totuși, managerii IT ezită, adesea, să mute aplicațiile esențiale în mâinile furnizorilor de servicii cloud, parțial pentru că nu văd o cale de migrare clară a vechilor active înrădăcinate, dar și pentru că nu sunt siguri dacă serviciile cloud publice sunt pregătite pentru a îndeplini nevoile companiei lor. Iar acest scepticism este justificat: majoritatea ofertelor de cloud public sunt caracterizate prin opțiuni de implementare insuficiente, compatibilitate limitată între sistemele on-premises și cele din cloud, precum și prin lipsa capacităților de gestionare la nivel enterprise.

Cum vă ajută Oracle să migrați în cloud

Platforma Oracle de cloud computing lider în domeniu vă poate ajuta să migrați în cloud cu ușurință, reducând totodată costurile modernizării IT. Compania dvs. își poate păstra investițiile existente cu instrumente familiare și nu trebuie să rescrieți codul pentru a vă migra activele software. Flexibilitatea dobândită prin „cloud bursting” vă oferă capacitatea de care aveți nevoie, fără a mai trebui să achiziționați abonamente suplimentare. Cele mai mari economii provin din eliminarea cheltuielilor de capital prin ridicarea și mutarea unor întregi fluxuri de lucru în cloud și retragerea activelor din centrele de date.