KPN vervult zijn digitale ambities met Oracle Cloud Applications

De uitrol van Oracle Cloud HCM, ERP en SCM door de Nederlandse telecomprovider helpt bij het vereenvoudigen en verbeteren van het delen van gegevens en het nemen van beslissingen op meerdere afdelingen.

Delen:

Onze digitale transformatie begon als een bedrijfstransformatie, mogelijk gemaakt door Oracle-technologie.

Tatiana SuminaTransformatieleider, KPN

Zakelijke uitdagingen

Nederland wordt al beschouwd als een van de meest verbonden landen ter wereld. Als de grootste telecomprovider van Nederland, heeft KPN ook de ambitie om een van de meest digitale providers te worden. Daarvoor moest het bedrijf niet alleen zijn netwerkinfrastructuur digitaliseren, maar ook 'digitaal van binnen' worden om de besluitvorming te verbeteren, processen te moderniseren en te vereenvoudigen en kosten te besparen in een zeer concurrerende, prijsgevoelige markt.

"We wilden de beste technologieën inzetten als katalysator voor verandering, maar tegelijkertijd de manier opnieuw bekijken en herzien hoe we ons bedrijf runnen", aldus Tatiana Sumina, die als transformatieleider bij KPN toezicht houdt op de migratie van de Oracle E-Business Suite-applicaties voor HR, finance, supply chain en projectbeheer naar de cloud.

KPN wilde een end-to-end platform om de complexiteit te verminderen en het delen van gegevens tussen verschillende afdelingen te vergemakkelijken.

Waarom KPN voor Oracle koos

De telecomprovider moest overstappen op driemaandelijkse applicatie-upgrades, zodat het niet meer nodig was om elke 10 of 15 jaar een upgrade uit te voeren. Ook zocht het één platform om de complexiteit te verminderen en inzicht te krijgen in de data in de verschillende stappen van de processen.

Na een uitgebreid evaluatieproces koos KPN voor de applicaties Oracle Fusion Cloud Human Capital Management (HCM), Oracle Fusion Cloud Enterprise Resource Planning (ERP) en Oracle Fusion Cloud Supply Chain & Manufacturing (SCM), aangevuld met hetOracle Fusion Data Intelligence Platform, om backofficeprocessen te moderniseren.

KPN elimineerde ongeveer de helft van zijn applicatie-integraties, waardoor het delen van gegevens en de zichtbaarheid tussen afdelingen is verbeterd, evenals de consistentie van gegevens.

Resultaten

KPN begon ongeveer tweeënhalf jaar geleden met de uitrol van Oracle Cloud Applications. Tot dusver elimineerde het bedrijf ongeveer de helft van de integraties die het voorheen had, waardoor het delen van gegevens en de zichtbaarheid tussen applicaties en functies werd verbeterd, evenals de consistentie van gegevens.

KPN begon met Oracle Cloud HCM. Dit zorgde voor meer transparantie in de voortgang van het bedrijf op het gebied van HR-doelstellingen, zoals diversiteit en inclusiviteit, en gaf managers eenvoudig online toegang tot allerlei informatie over hun afzonderlijke rapporten.

In combinatie met de implementatie van Oracle Cloud ERP-applicaties heeft KPN de financiële processen "ingrijpend herzien", zegt ze. Zo verkreeg het bedrijf, dat net als elke grote telecomprovider kapitaalintensief is, meer gedetailleerde gegevens over wat het uitgeeft aan verschillende aspecten van bouwprojecten. Ook kreeg het bedrijf met de uitrol van Oracle Cloud SCM een duidelijker beeld van wat het in voorraad heeft. Vandaag de dag beheert het bedrijf 25.000 orderregels per dag van zijn website en winkels. KPN verlaagde ook de kosten door zijn inkoopprocessen te standaardiseren, te vereenvoudigen en te automatiseren.

KPN onderzoekt ook de mogelijkheden van het Oracle Fusion Data Intelligence Platform voor zijn Oracle Cloud HCM-, ERP- en SCM-functies. Analyses die worden toegepast op Oracle Cloud SCM-gegevens kunnen bijvoorbeeld helpen bij verantwoord inkopen, het volgen van uitgavenpatronen en het analyseren van productgebruik in categorieën, artikelen en leveranciers - en uiteindelijk bij het identificeren van mogelijkheden om kosten te besparen.

Transformatie is een traject en na wat aanvankelijke weerstand, die gebruikelijk is bij elke nieuwe reeks applicaties, pasten managers en medewerkers zich goed aan de nieuwe digitale hulpmiddelen en processen aan, aldus Sumina. "We kijken nu naar nieuwe functies in nieuwe Oracle-releases en plannen verdere verbeteringen die we in het bedrijf willen doorvoeren," zegt ze.

Bekijk de video en ontdek hoe KPN zijn digitale ambities waarmaakt met Oracle Cloud Applications.

Partners

KPN werkte samen met Deloitte en Oracle Consulting aan de tweeënhalf jaar durende implementatie van Oracle Cloud Applications. De professionals van Deloitte op locatie hielpen KPN bij het heroverwegen van de bedrijfsprocessen in lijn met de nieuwe functies van de applicatie. Experts van Oracle Consulting hielpen met de architectuur, het applicatieontwerp en applicatieconfiguraties, en gaven advies over het beste gebruik van elk product, zodat KPN met minimale aanpassingen live kon gaan.

Gepubliceerd:8 december 2023

Over de klant

KPN is de grootste telecomprovider in Nederland, met meer dan 10 miljoen abonnees op zijn mobiele en vaste spraak-, data-, internet- en tv-diensten. Het bedrijf heeft 12.000 werknemers en een omzet van meer dan US$ 5 miljard.