Database 23ai: uitgelichte functies

Ontdek hoe u met Oracle Database 23ai AI kunt gebruiken voor uw data. U kunt bijvoorbeeld eenvoudig AI introduceren bij het ontwikkelen en verbeteren van uw applicaties en bedrijfskritische workloads.

We delen elke week een nieuwe functie van Oracle Database 23ai met voorbeelden, zodat u snel aan de slag kunt. Bewaar deze pagina en kijk elke week of er nieuwe uitgelichte functies te zien zijn.

Oracle Database 23ai: AI voor data, AI voor ontwikkelaars, AI waar u het nodig hebt (2:33)
Aankondiging van Oracle Database 23ai: breng AI naar uw data

Larry Ellison en Juan Loaiza bespreken de GenAI-strategie achter Oracle Database 23ai.

Uitgelichte Oracle Database 23ai-functies voor ontwikkelaars

Hier volgen enkele functies die we speciaal voor ontwikkelaars hebben gebouwd:

Met AI Vector Search kunt u direct in de database generatieve AI-pijplijnen met uw bedrijfsdata bouwen. Uw ontwikkelaars kunnen met behulp van de gebruiksvriendelijke native vectorfuncties geavanceerde AI-applicaties bouwen die verwerking door relationele databases combineren met zoekopdrachten naar overeenkomsten en het genereren van antwoorden op vragen. Door vectorzoekopdrachten direct in uw bedrijfsdata uit te voeren, hoeven er geen data te worden verplaatst en hebt u niet langer te maken met complexe en dure integraties van meerdere databases en de daarbij horende dataconsistentie.

Andere functies speciaal voor ontwikkelaars zijn:

…en meer!

  • Transparante applicatiecontinuïteit beschermt C/C++-, Java-, .NET-, Python- en Node.js-applicaties tegen uitval van onderliggende lagen voor software, hardware, communicatie en opslag...

  • Als een transactie lange tijd niet wordt vastgelegd of teruggedraaid terwijl er sprake is van rijvergrendelingen, kunnen andere transacties met hoge prioriteit mogelijk worden geblokkeerd...

  • DBMS_SEARCH kan Oracle Text altijd en overal doorzoeken. Met DBMS_SEARCH kunt u heel eenvoudig één index maken voor meerdere tabellen en weergaven...

  • We hebben verbeteringen toegevoegd aan Memoptimized Rowstore Fast Ingest met ondersteuning voor partitionering, gecomprimeerde tabellen, fast flush met directe schrijfbewerkingen en directe ondersteuning voor kolomopslag...

  • Oracle Globally Distributed Database introduceerde de functie voor RAFT-replicatie in Oracle Database 23c. Zo kan in minder dan 3 seconden een failover worden bereikt zonder dataverlies indien een node of datacenter uitvalt...

  • Deze week belichten we SQL Analysis Report, een gebruiksvriendelijke functie waarmee ontwikkelaars betere SQL-statements schrijven...

Beschikbaarheid van applicaties: geen uitvaltijd voor databaseclients

Transparante applicatiecontinuïteit beschermt C/C++-, Java-, .NET-, Python- en Node.js-applicaties tegen uitval van onderliggende lagen voor software, hardware, communicatie en opslag. Met Oracle Real Application Clusters (RAC), Active Data Guard (ADG) en Autonomous Database (Shared en Dedicated) blijft Oracle Database toegankelijk, zelfs wanneer een node of een subset van de RAC-cluster uitvalt of offline wordt genomen voor onderhoud.

Oracle Database 23c biedt veel nieuwe verbeteringen, waaronder ondersteuning voor batchapplicaties, zoals open cursors die ook wel stabiele cursors voor de sessiestatus worden genoemd.

Automatisch terugdraaien van transacties

Als een transactie lange tijd niet wordt vastgelegd of teruggedraaid terwijl er sprake is van rijvergrendelingen, kunnen andere transacties met hoge prioriteit mogelijk worden geblokkeerd. Met deze functie kunnen applicaties prioriteiten toewijzen aan transacties en kunnen beheerders time-outs instellen voor elke prioriteit. Een transactie met een lagere prioriteit wordt automatisch teruggedraaid en rijvergrendelingen worden vrijgegeven als deze een transactie met een hogere prioriteit blokkeren na de ingestelde time-out. Zo kan de transactie met een hogere prioriteit doorgaan.

Met automatisch terugdraaien van transacties worden de administratieve lasten verlicht en blijven transactiewachttijden/SLA's voor transacties met een hogere prioriteit behouden.

Fast Ingest, verbeteringen

We hebben verbeteringen toegevoegd aan Memoptimized Rowstore Fast Ingest met ondersteuning voor partitionering, gecomprimeerde tabellen, fast flush met directe schrijfbewerkingen en directe ondersteuning voor kolomopslag. Dankzij deze verbeteringen is de Fast Ingest functie eenvoudiger te gebruiken als een snelle data-invoer vereist is. Oracle Database biedt nu meer ondersteuning aan applicaties die mogelijkheden voor een snelle data-invoer nodig hebben. Data kunnen worden opgenomen en daarna alle in dezelfde database worden verwerkt. Hierdoor is er minder behoefte aan speciale laadomgevingen, waardoor de complexiteit en data-redundantie afnemen.

Op RAFT gebaseerde replicatie in Globally Distributed Database

Oracle Globally Distributed Database introduceerde de functie voor RAFT-replicatie in Oracle Database 23c. Zo kan in minder dan 3 seconden een failover worden bereikt zonder dataverlies indien een node of datacenter uitvalt. Bij RAFT-replicatie wordt een vastleggingsprotocol op basis van consensus gebruikt. De replicatie wordt declaratief geconfigureerd door de replicatiefactor op te geven. Alle shards in een gedistribueerde database fungeren als leiders en volgers voor een subset van data. Dit maakt een actief-actief-actief symmetrisch gedistribueerde databasearchitectuur mogelijk, waarbij alle shards het applicatieverkeer verzorgen.

Dit leidt tot een betere beschikbaarheid zonder dataverlies, een eenvoudiger beheer en een geoptimaliseerd hardwaregebruik voor omgevingen met Globally Distributed Database.

SQL-analyserapport

Deze week belichten we SQL Analysis Report, een gebruiksvriendelijke functie waarmee ontwikkelaars betere SQL-statements schrijven. SQL Analysis Report meldt gebruikelijke problemen met SQL-statements, met name fouten die eventueel slechte SQL-prestaties veroorzaken. Beschikbaar in DBMS_XPLAN en SQL Monitor.

  • Blockchain en onveranderbare tabellen, beschikbaar sinds de release van Oracle Database 19c, gebruiken encryptie om data te beschermen tegen externe hackers en malafide of gestoorde insiders die data willen manipuleren of wissen...

  • Oracle Database ondersteunt voortaan schemarechten in aanvulling op bestaande object-, systeem- en beheerrechten...

  • Gebruik SQL Firewall om afwijkingen te detecteren en SQL injectie-aanvallen te voorkomen. SQL Firewall onderzoekt alle SQL, inclusief de sessie-contexten, zoals IP-adres en OS-gebruiker...

  • Oracle Database 23c bevat de nieuwe rol DB_DEVELOPER_ROLE, die een applicatie-ontwikkelaar alle benodigde rechten geeft om applicaties te ontwerpen, implementeren, debuggen en uit te rollen in Oracle databases...

Blockchain-tabellen

Blockchain en onveranderbare tabellen, beschikbaar sinds de release van Oracle Database 19c, gebruiken encryptie om data te beschermen tegen externe hackers en malafide of gestoorde insiders die data willen manipuleren of wissen. Dit omvat alleen-invoegen-beperkingen, die updates of verwijdering verhinderen (zelfs door DBA's), cryptografische hashketens om verificatie te realiseren, ondertekende tabeloverzichten om grote rollbacks te detecteren en ondertekening door eindgebruikers via hun privésleutels nadat ze rijen hebben toegevoegd. Oracle Database 23c introduceert veel verbeteringen, waaronder ondersteuning voor logische replicatie via Oracle GoldenGate en lopende upgrades met Active Data Guard, ondersteuning voor gedistribueerde transacties met blockchain-tabellen, efficiënte partitie-gebaseerde massale verwijdering van vervallen rijen en prestatieverbetering bij het invoegen/vastleggen.

Deze uitgave introduceert ook de mogelijkheid om kolommen te plaatsen/verwijderen zonder invloed op cryptografische hashketens, gebruikersspecifieke ketens en tabeloverzichten voor gefilterde rijen, functie voor gedelegeerde ondertekening en ondertekening van de database-teller. Ook wordt de encryptie van het databeheer uitgebreid naar reguliere tabellen door een audit van historische wijzigingen in een niet-blockchain-tabel te activeren via het Flashback-archief, gedefinieerd om een blockchain-historietabel te gebruiken.

Deze functies zijn ideaal voor ingebouwde audit-trails of het journaliseren, en kunnen dienen voor financiële grootboeken, betalingshistorie, gereguleerde compliance-tracering, juridische logs en data die activa vertegenwoordigen, waarbij manipulatie of verwijdering grote juridische of financiële gevolgen, dan wel reputatieschade kan veroorzaken.

Schemarechten

Oracle Database ondersteunt voortaan schemarechten in aanvulling op bestaande object-, systeem- en beheerrechten. Deze functie versterkt de beveiliging door de autorisatie voor database-objecten te vereenvoudigen, waardoor het principe van de minste rechten beter kan worden gevolgd en niemand hoeft te raden wie waartoe toegang heeft.

SQL Firewall

Gebruik SQL Firewall om afwijkingen te detecteren en SQL injectie-aanvallen te voorkomen. SQL Firewall onderzoekt alle SQL, inclusief de sessie-contexten, zoals IP-adres en OS-gebruiker. SQL Firewall is ingebed in de database-kernel en logt en blokkeert (na inschakeling) ongeautoriseerde SQL, zodat die niet kan worden omzeild. Door een lijst met toegestane SQL en goedgekeurde sessie-contexten aan te houden, kan SQL Firewall veel zero-day-aanvallen voorkomen en het risico van identiteitsfraude verminderen.

DB_DEVELOPER_ROLE

Oracle Database 23c bevat de nieuwe rol DB_DEVELOPER_ROLE, die een applicatie-ontwikkelaar alle benodigde rechten geeft om applicaties te ontwerpen, implementeren, debuggen en uit te rollen in Oracle databases. Met deze rol hoeven beheerders niet meer te raden welke rechten nodig zijn om applicaties te ontwikkelen.

  • Oracle Database ondersteunt nu het Booleaanse datatype conform de ISO SQL-standaard. Hierdoor kunt u True/False-waarden in tabellen opslaan en Booleaanse uitdrukkingen gebruiken in SQL-opdrachten...

  • In Oracle Database kunt u de doeltabel in UPDATE- en DELETE-opdrachten voortaan aan andere tabellen koppelen door de FROM-clausule te gebruiken. Deze andere tabellen kunnen de gewijzigde rijen beperken of de bron van nieuwe waarden zijn...

  • U kunt nu kolom-alias of SELECT itempositie gebruiken in de clausules GROUP BY, GROUP BY CUBE, GROUP BY ROLLUP en GROUP BY GROUPING SETS. De HAVING clausule ondersteunt bovendien ook kolom-aliassen...

  • Het maken, wijzigen en verwijderen van DDL-objecten in Oracle Database ondersteunt nu de syntax-modifiers IF EXISTS en IF NOT EXISTS...

  • Met Oracle Database 23c kunnen ontwikkelaars eenvoudiger totalen en gemiddelden van INTERVAL waarden berekenen...

  • De RETURNING INTO clausule voor INSERT, UPDATE en DELETE statements is verbeterd om oude en nieuwe waarden te rapporteren die door het betreffende statement worden beïnvloed...

  • U kunt nu zoekvragen voor alleen SELECT-uitdrukkingen zonder FROM-clausule uitvoeren. Deze nieuwe functie verbetert de overdraagbaarheid van SQL-code en het gebruiksgemak voor ontwikkelaars.

  • Maak SQL-macro's om gebruikelijke SQL-uitdrukkingen en opdrachten om te zetten in herbruikbare, geparametriseerde elementen, die in andere SQL-opdrachten kunnen worden gebruikt...

  • PL/SQL-functies binnen SQL-statements worden waar mogelijk automatisch geconverteerd (getranspileerd) naar SQL-uitdrukkingen...

  • De Oracle Database SQL-engine ondersteunt nu een VALUES clausule voor allerlei statements...

  • Via deze aantekeningen kunt u metadata over database-objecten opslaan en ophalen. Dit zijn vrije tekstvelden die in applicaties kunnen dienen om bedrijfsprogrammatuur of gebruikersinterfaces aan te passen...

  • Gebruiksdomeinen (SQL-domeinen of Application Usage Domains) zijn woordenboek-objecten op hoog niveau, die fungeren als lichte type-modificator en het beoogde datagebruik voor applicaties centraal documenteren...

  • U kunt nu nog meer attributen opslaan in één rij. Dit kan het ontwerpen en implementeren van applicaties vereenvoudigen...

Booleaans datatype

Oracle Database ondersteunt nu het Booleaanse datatype conform de ISO SQL-standaard. Hierdoor kunt u True/False-waarden in tabellen opslaan en Booleaanse uitdrukkingen gebruiken in SQL-opdrachten. Het Booleaanse datatype standaardiseert de opslag van Yes/No-waarden en vergemakkelijkt de migratie naar Oracle Database.

Directe joins voor UPDATE- en DELETE-opdrachten

In Oracle Database kunt u de doeltabel in UPDATE- en DELETE-opdrachten voortaan aan andere tabellen koppelen door de FROM-clausule te gebruiken. Deze andere tabellen kunnen de gewijzigde rijen beperken of de bron van nieuwe waarden zijn. Met directe joins kunt u eenvoudiger SQL schrijven om data te veranderen en wijzigen.

GROUP BY kolom-alias

U kunt nu kolom-alias of SELECT itempositie gebruiken in de clausules GROUP BY, GROUP BY CUBE, GROUP BY ROLLUP en GROUP BY GROUPING SETS. De HAVING clausule ondersteunt bovendien ook kolom-aliassen. Deze nieuwe Database 23c verbeteringen maken het gemakkelijker om GROUP BY en HAVING clausules te schrijven, waardoor SQL-query's veel beter te lezen en bij te houden zijn en wat ook de SQL-code beter overdraagbaar maakt.

IF [NOT] EXISTS

Het maken, wijzigen en verwijderen van DDL-objecten in Oracle Database ondersteunt nu de syntax-modifiers IF EXISTS en IF NOT EXISTS. Hiermee kunt u bepalen of er een fout moet worden aangemaakt als een bepaald object wel/niet bestaat, wat de afhandeling van fouten in scripts en applicaties vereenvoudigt.

INTERVAL datatype, aggregaties

Met Oracle Database 23c kunnen ontwikkelaars eenvoudiger totalen en gemiddelden van INTERVAL waarden berekenen. Door deze verbetering kunt u INTERVAL datatypen voortaan doorgeven aan de aggregatie- en analysefuncties SUM en AVG.

RETURNING INTO clausule

De RETURNING INTO clausule voor INSERT, UPDATE en DELETE statements is verbeterd om oude en nieuwe waarden te rapporteren die door het betreffende statement worden beïnvloed. Zo kunnen ontwikkelaars dezelfde logica gebruiken voor elk van deze DML-typen om waarden vóór en na uitvoering van het statement te krijgen. Oude en nieuwe waarden zijn alleen geldig voor UPDATE statements. INSERT statements rapporteren geen oude waarden en DELETE statements rapporteren geen nieuwe waarden.

De mogelijkheid om oude en nieuwe waarden te krijgen die worden beïnvloed door INSERT, UPDATE en DELETE statements bij de uitvoering van de SQL-opdracht, biedt ontwikkelaars een uniforme benadering voor het lezen van deze waarden en vermindert de werkdruk op de database.

SELECT zonder FROM-clausule

U kunt nu zoekvragen voor alleen SELECT-uitdrukkingen zonder FROM-clausule uitvoeren. Deze nieuwe functie verbetert de overdraagbaarheid van SQL-code en het gebruiksgemak voor ontwikkelaars.

SQL-macro's

Maak SQL-macro's om gebruikelijke SQL-uitdrukkingen en opdrachten om te zetten in herbruikbare, geparametriseerde elementen, die in andere SQL-opdrachten kunnen worden gebruikt. SQL-macro's kunnen scalaire uitdrukkingen zijn, die doorgaans worden gebruikt in SELECT-lijsten, maar ook in WHERE-, GROUP BY- en HAVING-clausules. SQL-macro's kunnen ook dienen om berekeningen en bedrijfsprogrammatuur in te sluiten of het kunnen tabeluitdrukkingen zijn, die doorgaans in een FROM-clausule worden gebruikt. In vergelijking met PL/SQL-constructies kunnen SQL-macro's de prestaties verhogen. SQL-macro's maken ontwikkelaars productiever, vergemakkelijken de samenwerkingsontwikkeling en verhogen de codekwaliteit.

SQL Transpiler

PL/SQL-functies binnen SQL-statements worden waar mogelijk automatisch geconverteerd (getranspileerd) naar SQL-uitdrukkingen. Het transpileren van PL/SQL-functies naar SQL-statements kan de algehele uitvoeringstijd verkorten.

Table Value Constructor

De Oracle Database SQL-engine ondersteunt nu een VALUES clausule voor allerlei statements. Hierdoor kunt u meteen datarijen maken door ze met de nieuwe syntaxis op te geven zonder afhankelijk te zijn van bestaande tabellen. Oracle Database 23c ondersteunt de VALUES clausule voor SELECT, INSERT en MERGE statements. Door introductie van de nieuwe VALUES clausule hoeven ontwikkelaars minder code voor ad-hoc SQL-opdrachten te schrijven, wat de leesbaarheid moeiteloos verbetert.

Aantekeningen bij gebruik

Via deze aantekeningen kunt u metadata over database-objecten opslaan en ophalen. Dit zijn vrije tekstvelden die in applicaties kunnen dienen om bedrijfsprogrammatuur of gebruikersinterfaces aan te passen. Aantekeningen zijn naam-waarde-paren of gewoon namen. Ze helpen u database-objecten in alle applicaties op dezelfde manier te gebruiken, de ontwikkeling te vereenvoudigen en de datakwaliteit te verhogen.

Gebruiksdomeinen

Gebruiksdomeinen (SQL-domeinen of Application Usage Domains) zijn woordenboek-objecten op hoog niveau, die fungeren als lichte type-modificator en het beoogde datagebruik voor applicaties centraal documenteren. Gebruiksdomeinen dienen om het datagebruik te definiëren en bewerkingen te standaardiseren om een set controlebeperkingen, weergave-eigenschappen, sorteerregels en andere gebruikseigenschappen in te kapselen, zonder dat metadata op applicatieniveau zijn vereist.

Gebruiksdomeinen voor één of meer kolommen in een tabel wijzigen het onderliggende datatype niet en kunnen daarom ook worden toegevoegd aan bestaande data zonder applicaties te schaden of de overdraagbaarheid te verstoren.

Brede tabellen, nu maximaal 4096 kolommen

U kunt nu nog meer attributen opslaan in één rij. Dit kan het ontwerpen en implementeren van applicaties vereenvoudigen.

Het maximum aantal kolommen dat is toegestaan in een databasetabel of -weergave is verhoogd naar 4096. De vorige limiet was 1000 kolommen. U kunt dus nu applicaties bouwen waarin attributen in één tabel kunnen worden opgeslagen. Voor sommige applicaties, zoals machine learning en streaming Internet of Things (IoT), is mogelijk het gebruik van gedenormaliseerde tabellen met meer dan 1000 kolommen vereist.

  • Oracle Database 23c en CMAN-TDM bieden nu ultieme functies voor verbindingsbeheer en -controle met impliciete verbindingsgroepen, multi-pool DRCP, per-PDB PRCP en nog veel meer...

  • Met Oracle Database 23c kunnen .NET-, Java- en C/C++-applicaties dankzij de pipelining-functie meerdere aanvragen naar de database sturen zonder de respons van de server af te wachten...

  • Met MLE-module-oproepen (meertalige engine) kunnen ontwikkelaars vanuit SQL en PL/SQL JavaScript-functies oproepen die in modules zijn opgeslagen. Oproepspecificaties zijn geschreven in de PL/SQL-koppeling JavaScript naar PL/SQL-code-eenheden...

  • Een nieuwe functie van Oracle Database 23c is de clientfunctie voor het opslaan van configuratiegegevens van Oracle, zoals verbindingsstrings, in de Microsoft Azure App-configuratie of Oracle Cloud Infrastructure Object Storage...

  • De drie pijlers van waarneembaarheid zijn metrics, logboekregistratie en gedistribueerde tracering. Deze release bevat verbeterde logboekregistratie, nieuwe opties voor foutopsporing (diagnose bij eerste fout) en nieuwe traceringsfuncties...

  • Oracle Database 23c introduceert transporteerbare binaire XML (TBX), een nieuwe zelfstandige methode voor XMLType-opslag. TBX ondersteunt sharding, XML-zoekindexen en Exadata-pushdownbewerkingen en biedt hierdoor betere prestaties en schaalbaarheid dan andere XML-opslagopties...

Verbindingsbeheer voor extreme schaalbaarheid

Oracle Database 23c en CMAN-TDM bieden nu ultieme functies voor verbindingsbeheer en -controle met impliciete verbindingsgroepen, multi-pool DRCP, per-PDB PRCP en nog veel meer. Verbeter de schaalbaarheid en kracht van uw C-, Java-, Python-, Node.js- en ODP.NET-applicaties met de allernieuwste en beste functies in DRCP en PRCP. Houd effectief toezicht op het gebruik van de PRCP-groep met statistieken uit de nieuwe dynamische weergave V$TDM_STATS in Oracle Database 23c.

Asynchrone programmering en pipelining van database-driver

Met Oracle Database 23c kunnen .NET-, Java- en C/C++-applicaties dankzij de pipelining-functie meerdere aanvragen naar de database sturen zonder de respons van de server af te wachten. Deze aanvragen worden in Oracle Database beurtelings in de wachtrij gezet en verwerkt, zodat de client-applicaties blijven werken totdat gemeld wordt dat de aanvragen zijn voltooid. Deze verbeteringen bieden een betere eindgebruikerservaring, een sterkere datagestuurde respons van applicaties en een algehele schaalbaarheid; ze nemen functionele knelpunten weg en maken efficiënt gebruik van resources aan de kant van de server en de client.

Oracle Database Pipelining vereist een asynchrone of reactieve API in .NET of Java en C/C++-drivers om de client-aanvraag direct te retourneren. Deze mechanismen kunnen worden gebruikt bij Oracle Database, met of zonder Database Pipelining.

Oracle Database 23c biedt voor Java de Reactive Extensions in Java Database Connectivity (JDBC), Universal Connection Pool (UCP) en de Oracle R2DBC Driver. Het ondersteunt ook de Java virtuele threads in de driver (Project Loom) en de Reactive Streams bibliotheken, zoals Reactor, RxJava, Akka Streams, Vert.x etc.

JavaScript opgeslagen procedures

Met MLE-module-oproepen (meertalige engine) kunnen ontwikkelaars vanuit SQL en PL/SQL JavaScript-functies oproepen die in modules zijn opgeslagen. Oproepspecificaties zijn geschreven in de PL/SQL-koppeling JavaScript naar PL/SQL-code-eenheden Met deze functie kunnen ontwikkelaars JavaScript-functies overal gebruiken waar PL/SQL-functies worden opgeroepen.

Multicloud-configuratie en beveiligingsintegratie

Een nieuwe functie van Oracle Database 23c is de clientfunctie voor het opslaan van configuratiegegevens van Oracle, zoals verbindingsstrings, in de Microsoft Azure App-configuratie of Oracle Cloud Infrastructure Object Storage. Deze nieuwe functie vereenvoudigt de configuratie, implementatie en connectiviteit van de applicatiecloud met stuurprogramma's voor datatoegang van Oracle JDBC, .NET, Python, Node.js en Oracle Call Interface. De informatie wordt opgeslagen in configuratieproviders. Dit heeft als voordeel dat de applicatiecode en configuratie gescheiden zijn.

Om het beheer nog eenvoudiger te maken, gebruikt u deze functie met OAuth 2.0 single sign-on voor de cloud en database. Oracle Database 23c-clients kunnen toegangstokens van Microsoft Entra ID, Azure Active Directory of Oracle Cloud Infrastructure gebruiken voor aanmelding bij de database.

Waarneembaarheid, OpenTelemetry en diagnosefuncties voor Java- en .NET-applicaties

De drie pijlers van waarneembaarheid zijn metrics, logboekregistratie en gedistribueerde tracering. Deze release bevat verbeterde logboekregistratie, nieuwe opties voor foutopsporing (diagnose bij eerste fout) en nieuwe traceringsfuncties. De JDBC- en ODP.NET-stuurprogramma's zijn ook voorzien van een hook voor het traceren van databaseaanroepen. Deze hook maakt gedistribueerde tracering met behulp van OpenTelemetry mogelijk.

Transporteerbare binaire XML

Oracle Database 23c introduceert transporteerbare binaire XML (TBX), een nieuwe zelfstandige methode voor XMLType-opslag. TBX ondersteunt sharding, XML-zoekindexen en Exadata-pushdownbewerkingen en biedt hierdoor betere prestaties en schaalbaarheid dan andere XML-opslagopties.

Doordat er nu meer databasearchitecturen worden ondersteund, zoals sharding of Exadata, en XML-data eenvoudig kunnen worden gemigreerd en uitgewisseld tussen verschillende servers, containers en PDB's, profiteren uw applicaties optimaal en op meer platforms en architecturen van deze nieuwe XML-opslagindeling.

U kunt op een van de volgende manieren bestaande XMLType-opslag met een andere indeling migreren naar TBX-indeling:

Invoegen als selectie of maken als selectie

Online herdefinitie

Oracle Data Pump

  • Het JSON-datatype is een voor Oracle geoptimaliseerde binaire JSON-indeling, genaamd OSON. Ontworpen voor snellere query- en DML-prestaties in de database en database-clients vanaf release 21c en hoger...

  • JSON Relational Duality, een innovatie die is geïntroduceerd in Oracle Database 23c, combineert relationele modellen en document-datamodellen om het beste van twee werelden te bieden...

  • Oracle Database ondersteunt JSON voor het opslaan en verwerken van schema-flexibele data. Met Oracle Database 23c biedt Oracle Database voortaan ondersteuning voor JSON Schema om de structuur en waarden van JSON-data te valideren...

  • De PL/SQL JSON constructor is verbeterd en accepteert een instance van een bijbehorend PL/SQL aggregatie-type, waardoor een JSON-object of array-type ontstaat, dat is gevuld met de geaggregeerde data.

  • Met de Oracle Database API for MongoDB kunnen ontwikkelaars MongoDB's tools en drivers die zijn verbonden met een Oracle Database blijven gebruiken en tegelijkertijd toegang krijgen tot Oracle's multimodel-opties en zelfsturende database...

JSON binair datatype

Het JSON-datatype is een voor Oracle geoptimaliseerde binaire JSON-indeling, genaamd OSON. Ontworpen voor snellere query- en DML-prestaties in de database en database-clients vanaf release 21c en hoger.

JSON relationele dualiteitsweergave

JSON Relational Duality, een innovatie die is geïntroduceerd in Oracle Database 23c, combineert relationele modellen en document-datamodellen om het beste van twee werelden te bieden. Ontwikkelaars kunnen applicaties bouwen met relationele of JSON-paradigma's met één centrale databron en de pluspunten van beide modellen benutten. Data worden eenmaal bewaard, maar kunnen via beide methoden worden benaderd, geschreven en aangepast. Ontwikkelaars profiteren van ACID-compatibele transacties en concurrency-controles, wat betekent dat ze geen compromissen meer hoeven sluiten tussen complexe objectgerelateerde toewijzingen en problematische inconsistenties in de data.

JSON Schema

Oracle Database ondersteunt JSON voor het opslaan en verwerken van schema-flexibele data. Met Oracle Database 23c biedt Oracle Database voortaan ondersteuning voor JSON Schema om de structuur en waarden van JSON-data te valideren. De SQL operator IS JSON is verbeterd om JSON Schema te accepteren en er zijn diverse PL/SQL-functies toegevoegd om JSON te valideren en database-objecten zoals tabellen, weergaven en typen als JSON Schema documenten te beschrijven.

JSON-data zijn standaard schemaloos en bieden flexibiliteit. Mogelijk wilt u er echter voor zorgen dat JSON-data een bepaalde structuur hebben en typering, wat kan worden gedaan via de gebruikelijke JSON Schema validatie.

Bijdragen aan JSON Schema
Oracle draagt actief bij aan JSON Schema, een opensource initiatief voor het standaardiseren van een JSON-gebaseerde declaratieve taal, waarmee u JSON-documenten annoteert en valideert. Het is momenteel in Request for Comments (RFC).

PL/SQL JSON constructor, ondersteuning voor aggregatie-typen

De PL/SQL JSON constructor is verbeterd en accepteert een instance van een bijbehorend PL/SQL aggregatie-type, waardoor een JSON-object of array-type ontstaat, dat is gevuld met de geaggregeerde data.

De PL/SQL JSON_VALUE operator is verbeterd, zodat de terugkerende clausule een typenaam kan krijgen, die het type instance definieert dat de operator moet retourneren. De ondersteuning van JSON constructor voor geaggregeerde datatypen stroomlijnt het dataverkeer tussen PL/SQL-applicaties en de talen die JSON ondersteunen.

MongoDB-compatibele API

Met de Oracle Database API for MongoDB kunnen ontwikkelaars MongoDB's tools en drivers die zijn verbonden met een Oracle Database blijven gebruiken en tegelijkertijd toegang krijgen tot Oracle's multimodel-opties en zelfsturende database. Klanten kunnen MongoDB-workloads draaien op Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Vaak zijn er weinig of geen veranderingen vereist aan bestaande MongoDB-applicaties - u hoeft alleen de verbindingsstring te wijzigen.

De Oracle Database API for MongoDB hoort bij de standaard Oracle REST Data Services. Voorgeconfigureerd en volledig beheerd als onderdeel van Oracle Autonomous Database.

Operationele eigenschappen, grafieken

Oracle Database biedt native ondersteuning aan datastructuren voor eigenschapsgrafieken en aan grafiek-zoekvragen. Als u flexibiliteit wenst om grafieken te maken in combinatie met transactiedata, JSON, Spatial en andere datatypes, bent u bij ons aan het goede adres. Ontwikkelaars kunnen nu eenvoudig grafiekapplicaties met SQL bouwen middels bestaande SQL-ontwikkelprogramma's en frameworks.

  • Nu we 2023 afsluiten, volgt hier een samenvatting van de nieuwe functies in Oracle Database 23c die we het hele jaar hebben belicht...

  • Oracle Database 23c bevat een online tool voor eenvoudige migratie van Oracle Advanced Queuing (AQ) naar Transactional Event Queues (TxEventQ) met automatisering van orkestratie, diagnose van de bron- en doelcompatibiliteit, herstelprocedures en een uniforme gebruikerservaring...

  • Oracle Database 23c biedt een nog sterkere compatibiliteit voor Apache Kafka-applicaties met Oracle Database...

  • Met ontgrendelde reserveringen kunnen gelijktijdige transacties doorgaan zonder te worden geblokkeerd vanwege updates van intensief bijgewerkte rijen. Ontgrendelde reserveringen worden op de rijen gezet in plaats van ze te vergrendelen...

  • Oracle breidt de ondersteuning van cloud-native en Kubernetes uit met de nieuwe Observability Exporter voor Oracle Database...

  • Het Saga-framework dat is geïntroduceerd in Oracle Database 23c, is een uniform framework voor het bouwen van asynchrone Saga-applicaties in de database...

Online migratietool voor AQ naar TxEventQ

Oracle Database 23c bevat een online tool voor eenvoudige migratie van Oracle Advanced Queuing (AQ) naar Transactional Event Queues (TxEventQ) met automatisering van orkestratie, diagnose van de bron- en doelcompatibiliteit, herstelprocedures en een uniforme gebruikerservaring. Migratiescenario's kunnen kort of lang duren en kunnen worden uitgevoerd met of zonder AQ-downtime om verstoring van de operationele processen te voorkomen.

Bestaande AQ-klanten die wachtrijen met een hogere doorvoer willen en die Kafka-compatibiliteit gebruiken via een Kafka Java-client en Confluent-achtige REST-API's, kunnen een eenvoudige migratie van AQ naar TxEventQ uitvoeren. TxEventQ biedt schaalbaarheid, prestaties, partitionering op basis van sleutels en ondersteuning van native JSON-payloads. Hierdoor kunnen microservices/applicaties op basis van events eenvoudiger in meerdere talen worden geschreven, zoals Java, JavaScript, PL/SQL, Python en meer.

Kafka-API's

Oracle Database 23c biedt een nog sterkere compatibiliteit voor Apache Kafka-applicaties met Oracle Database. Met deze nieuwe functie kunt u Kafka Java-applicaties eenvoudig naar Transactional Event Queues (TxEventQ) laten migreren. Kafka Java-API's kunnen nu verbinding maken met de Oracle Database server en TxEventQ als berichtenplatform gebruiken.

Ontwikkelaars kunnen een bestaande Java-applicatie die Kafka gebruikt eenvoudig naar Oracle Database verplaatsen via de JDBC Thin Driver. En dankzij de bibliotheek-functie aan de clientzijde van Oracle Database 23c maken Kafka-applicaties voortaan verbinding met Oracle Database (niet met een Kafka-cluster) en kunnen ze het TxEventQ-berichtenplatform op transparante wijze te gebruiken.

Reserveringen zonder vergrendeling voor kolomwaarden

Met ontgrendelde reserveringen kunnen gelijktijdige transacties doorgaan zonder te worden geblokkeerd vanwege updates van intensief bijgewerkte rijen. Ontgrendelde reserveringen worden op de rijen gezet in plaats van ze te vergrendelen. Het systeem verifieert of updates kunnen lukken en stelt updates uit zo lang de transactie nog moet plaatsvinden. Ontgrendelde reserveringen verbeteren de gebruikerservaring en laten transacties gelijktijdig plaatsvinden.

Grafana, waarneembaarheid

Oracle blijft zijn cloud-native en Kubernetes ondersteuning uitbreiden met onze nieuwe Observability Exporter voor Oracle Database, waarmee klanten eenvoudig database- en app-metrics in de standaard Prometheus indeling kunnen exporteren en gemakkelijk Grafana dashboards kunnen maken om de prestaties van hun Oracle databases en apps te monitoren.

Saga-API's in Oracle Database 23c

Het Saga-framework dat is geïntroduceerd in Oracle Database 23c, is een uniform framework voor het bouwen van asynchrone Saga-applicaties in de database. Saga maakt de ontwikkeling van moderne, hoogwaardige microservices en applicaties eenvoudiger en betrouwbaarder.

Een Saga is een zakelijke transactie die meerdere databases omvat, geïmplementeerd als een reeks onafhankelijke lokale transacties. Met een Saga worden synchrone gedistribueerde transacties niet vergrendeld tijdens het uitvoeren en zijn de consistentievereisten voor het onderhouden van een algemene applicatiestatus eenvoudiger. Het Saga-framework wordt geïntegreerd met vergrendelingsvrije reserveerbare kolommen in Oracle Database 23c om automatische Saga-compensatie te bieden en zo de ontwikkeling van applicaties te vereenvoudigen.

Het Saga-framework biedt emulatie van de MicroProfile LRA-specificatie.