Duke, de Java-mascotte

Duke, de Java-mascotte

Toen Java in de begindagen nog in ontwikkeling was, maakte het Green Project-team van Sun Microsystems zijn eerste werkende demo: een interactieve handheld controller voor home-entertainment, genaamd de Star7. De stripfiguur Duke had de hoofdrol op de geanimeerde touchscreen-gebruikersinterface.

Duke sprong in de rondte en maakte radslagen, naar een idee van een van de tekenaars in het team, Joe Palrang. Joe werkte later aan populaire tekenfilms, zoals Shrek, Over the Hedge en Flushed Away.

Duke is ontworpen om een 'software-agent' te vertegenwoordigen, die taken voor de gebruiker uitvoert. Duke was de interactieve host, die een nieuw type gebruikersinterface realiseerde, dat verder ging dan de knoppen, muizen en pop-ups van onze desktopcomputers.

Duke werd meteen populair. Rond de tijd dat Java uitkwam en het eerste Java Cup-logo in gebruik werd genomen, werd Duke de officiële mascotte van de Java-technologie. In 2006 werd Duke officieel 'open source' onder een BSD-licentie. Ontwikkelaars en ontwerpers werden aangemoedigd om te gaan spelen met Duke en kregen voor het eerst toegang tot Duke's grafische specificaties via een java.net-project. Activiteiten met Duke worden nu gehost als 'Project Duke' op OpenJDK.

Bij Oracle zijn we ook gek op Duke. Een echte, levensgrote Duke is een populaire verschijning op elke conferentie van JavaOne-ontwikkelaars. En elk jaar brengt Oracle een nieuwe type Duke uit. Vorig jaar was het Surfing Duke, die meereed met de Java Road Trip: Code to Coast. Dit jaar is het Future Tech Duke, die Java naar nieuwe technologie en platform-arena's leidt.

Voor meer informatie over Java gaat u naar Oracle.com/java.