Wat is PaaS?

PaaS (Platform-as-a-Service) – niet te verwarren met SaaS (Software-as-a-Service) – bestaat uit een set van cloudservices waarmee u moderne applicaties en data kunt bouwen en beheren in het digitale tijdperk, zowel on-premises als in de cloud. PaaS levert de infrastructuur- en middlewarecomponenten in de cloud, die ontwikkelaars en IT-beheerders nodig hebben om mobiele en webapplicaties te kunnen bouwen en beheren.

PaaS bevordert de productiviteit doordat het kant-en-klare programmeringselementen bevat waarmee ontwikkelaars nieuwe functionaliteiten aan hun applicaties kunnen toevoegen. Deze functies omvatten innovatieve technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), chatbots, blockchain en het Internet of Things (IoT). Daarnaast bevat PaaS ook verzamelingen met tools voor applicatieontwikkeling, inclusief cloud-native services, Kubernetes, Docker- en container engines en meer.

Naast ondersteuning voor ontwikkelaars biedt PaaS functies en tools, zoals big data analytics, contentmanagement, database- en databeheer, systeembeheer en cloudbeveiliging aan analisten, eindgebruikers en professionele IT-beheerders.

PaaS biedt bedrijven alle fundamentele voordelen van cloudcomputing: van transparante prijzen en directe bevoorrading tot on-demand schaalbaarheid, herstelopties na calamiteiten en intuïtieve dashboards voor eenvoudiger beheer. Bedrijven kunnen hierdoor

  • IT-processen standaardiseren en vereenvoudigen
  • Innovaties sneller doorvoeren met kant-en-klare oplossingen
  • De operationele, veiligheids- en bestuurlijke risico's beperken

De geschiedenis van PaaS

Voordat PaaS bestond, was de IT-afdeling vaak druk met het beheren van afzonderlijk gelicentieerde producten. Dit betekende dat er voor een willekeurig aantal acties een afzonderlijk proces moest worden ingesteld, zoals onder meer voor het evalueren, inkopen, integreren, implementeren, patchen en upgraden van producten. Deze producten moesten dan in de regel van meerdere leveranciers komen, die ieder hun eigen methoden hadden voor licentieverlening, logistiek en beveiliging Dit zorgde ervoor dat het beheer steeds complexer werd en vaak resulteerde in tekortkomingen die risico's met zich meebrachten.

Naarmate de markt zich verder ontwikkelde, kwamen er steeds meer middlewarecomponenten bij. In reactie hierop probeerden providers de eenvoud weer terug te brengen door vooraf geïntegreerde middleware-suites samen te stellen. Organisaties die nog geen standaardisering naar een platform van slechts één leverancier hadden doorgevoerd, bleven echter opgezadeld met beheer- en integratieprocessen tussen verschillende leveranciers. Zowel ontwikkelaars als DevOps-teams zijn continu verantwoordelijk voor deze complexe taak.

De voornaamste zakelijke overwegingen voor het invoeren van PaaS

Een van de primaire vereisten die ondernemingen stellen aan hun productieworkload is de garantie van voorspelbare, consequente prestaties die voor continuïteit zorgen. Daarin moeten ook expliciete toezeggingen zijn gedaan om de zogeheten SLA's (Service-Level Agreements) na te leven.

Om daadwerkelijk effectief te zijn, moeten de PaaS- en IaaS-laag (Information-as-a-Service) samenwerken. Goede voorbeelden van technologische functionaliteiten die consequentie prestaties ondersteunen, zijn schaalbaarheid en fouttolerantie zonder het systeem uit en weer in te schakelen.

De meeste IT-beslissingen worden onderbouwd aan de hand van drie principes: efficiëntie, effectiviteit en risicobeperking. PaaS-oplossingen spelen op verschillende manieren in op deze principes:

  • IT-efficiëntie: Paas zorgt ervoor dat de bevoorrading sneller verloopt, automatisering wordt uitgebreid, implementaties consistenter verlopen, routinetaken worden uitgebannen en de schaalbaarheid verbetert.
  • Effectiviteit en bedrijfsinnovatie: doordat IT dankzij PaaS beter weet in te springen op mogelijkheden op de markt, pakken de bedrijfsresultaten onder aan de streep ook beter uit. PaaS maakt bijvoorbeeld een efficiënte ontwikkeling van mobiele applicaties mogelijk, biedt ondersteuning voor innovatievere gebruikerservaringen via chatbots, zorgt voor veiligere transacties met blockchain, verkort leveringscycli met containers en API's en verbetert datadetectie en analytics.
  • Risicobeperking: met PaaS worden beveiligingsmaatregelen effectiever en eenvoudiger, en kan er sneller worden gereageerd op dreigingen die binnen de IT-onderdelen opduiken. De veerkracht van het bedrijf gaat omhoog, de downtime omlaag, verlies van data wordt voorkomen en herstel gaat snel.

De beste PaaS-provider kiezen

Bij uw keuze voor een PaaS-oplossing is het van essentieel belang om de toekomstige veranderingen binnen uw organisatie in overweging te nemen. Met de huidige snelheid waarop veranderingen in technologie plaatsvinden, pakken de meest flexibele oplossingen gunstiger uit. Als u het meeste uit PaaS wilt halen naarmate uw strategie zich ontwikkelt, kies dan voor workload- en ontwikkelopties die het volgende bieden:

  • Ondersteuning voor portabiliteit in meerdere clouds: een multicloud-PaaS-strategie vereist dat workloads gemakkelijk overdraagbaar zijn tussen databases, containers, open-source en Java.
  • Uniforme controlefuncties in uw gehele IT-portfolio u hebt nu eenmaal te maken met meerdere operationele platforms tegelijk. Voor de meest optimale prestaties kunt u het beste één toolset gebruiken die de beveiliging en het beheer in zowel hybride clouds als on-premises aanpakt.
  • Voer het niet zo ver door dat u maar één provider overhoudt: met PaaS-oplossingen die op basis van de branchenormen zijn ontwikkeld, houdt u uw IT op termijn voldoende wendbaar. Oplossingen die uiteindelijk maar bij één aanbieder beschikbaar zijn, zullen daarentegen verouderd raken en soms helemaal herschreven moeten worden, naarmate technologieën, regels en het bedrijf zelf veranderen.

Waarom PaaS?

Veel organisaties worden geconfronteerd met een steeds groter wordende druk om innovatie te versnellen en tegelijkertijd de IT-kosten te verlagen. Met PaaS kunnen ontwikkelaars en IT-professionals bedrijfsapplicaties ontwikkelen en implementeren zonder dat ze daarbij de hindernissen hoeven te nemen die komen kijken bij het aanschaffen, implementeren, uitvoeren en beheren van infrastructuur. Het resultaat is vaak een omgeving met directe selfservicetoegang tot zowel applicatieontwikkeling als implementatie.

Dit betekent vervolgens dat PaaS bedrijven de snelheid en flexibiliteit biedt om tal van voordelen te realiseren, waaronder:

  • Betere samenwerkingsmogelijkheden
  • Verbeterde productiviteit
  • Grotere flexibiliteit
  • Nieuwe paden naar zakelijke inzichten

PaaS biedt ook prijzen op basis van abonnementen. Daardoor blijven de kosten voorspelbaar en beheersbaar.

De toekomst van PaaS

PaaS-oplossingen worden steeds verder ontwikkeld, maar zullen innovatieve oplossingen blijven bieden, waarbij tegelijkertijd het beheer van resources en applicaties wordt vereenvoudigd, zodat ondernemingen kunnen blijven profiteren van de voordelen van minder administratieve taken en minder complexiteit in het gehele implementatie- en beheerproces. Van installatie, instellingen en configuratie tot beheer, onderhoud en audits: de mogelijkheden van PaaS-oplossingen wordt steeds verder uitgebreid en verfijnd. Dit alles wordt onder meer mogelijk gemaakt door:

  • Uitgebreide en verbeterde integraties uit eerste hand en van derden
  • Meer automatisering en autonome processen voor beheerde services
  • Standaardondersteuning voor AI, IoT, blockchain, chatbots en andere opkomende technologieën

Gezien de steeds groter wordende voordelen van PaaS, is dit hét moment voor ondernemingen en IT-personeel om in te stappen. Zowel grote als kleine organisaties kunnen de vruchten plukken van de vele voordelen en tegelijkertijd de basis leggen voor toekomstige ontwikkeling:

PaaS-gebruiksscenario's

Er zijn talloze PaaS-gebruiksscenario's en -configuraties. In sommige gevallen stellen ontwikkelaars oplossingen samen uit verschillende delen. Maar soms komt een oplossing al compleet en gebruiksklaar aan. Hieronder ziet u een lijst van populaire PaaS-gebruiksscenario's in de branche van vandaag de dag.

Verbinden en uitbreiden van uw applicaties

  • Ingebouwde, kant-en-klare adapters voor een soepele integratie van uw on-premises en cloudapplicaties
  • Vereenvoudigde extensies met visuele, via de muis te bedienen, ontwikkeltools
  • Vereist realtime en foutentolerante data-integratie- en replicatieservices voor een groot aantal on-premises en clouddatabases
  • Een API-catalogus garandeert consistentie en kwaliteit
  • Integratieservices en ondersteunende analytics
  • Biedt garanties voor de herkomst en het beheer van data

Ondersteuning voor de ontwikkeling van moderne applicaties

  • Gebruik van productiviteitstools van ontwikkelaar, zoals probleemtracking, code-versioning, wiki's, tools voor flexibele ontwikkeling, continue integratie en geautomatiseerde implementatie
  • Ondersteuning voor open-source programmeertaal, platforms en frameworks zonder aan portabiliteit in te leveren
  • API-first ontwikkelcomponenten, services en processen voor zowel back- als front-end ontwikkelaars
  • Een visuele ontwikkelaarsomgeving met browser
  • Gebruik van een mobiel applicatieplatform met geïntegreerde open-messaging, data en services, NLP-chatbots (natuurlijke taalverwerking) en beheer
  • Programmeertaal en tools die zowel on-premises als op cloudplatforms werken

Blockchain mogelijk maken

  • API-ondersteuning voor een blockchainservice waardoor de uitwisseling van informatie en de voltooiing van transacties veilig verlopen

Ondersteuning voor het overzetten van workloads naar de cloud

  • Tools te gebruiken op meerdere platforms, workloads voor snelle DevTest-implementatie, herstel na calamiteiten en productieomgevingen
  • Kant-en-klaar pakket met cloudmigratietools
  • Ondersteuning voor zelfgemaakte applicaties en applicaties van derden

Ondersteuning voor business analytics

  • Massale data-invoer en transformatietools
  • Gebruik van een databeheercenter voor gestructureerde en ongestructureerde data
  • Visuele tools voor gebruikers, analisten en verkenning van data
  • Grootschalige optimalisering van datasets
  • Vergaande en geavanceerde analyticstools en -technieken voor statistische, voorspellende en machine learning-analyses
  • Open bedrijfsrapportage voor internet en mobiele apparaten

Ondersteuning voor moderne beveiliging en compliance

  • Bewaakte beveiliging en analytics voor het snel opsporen en verhelpen van problemen op basis van machine learning, bekendheid met gebruikerssessies en parate kennis over dreigingen
  • Heeft ingebouwd identiteits- en toegangsbeheer, dat andere services in de cloud kunnen gebruiken
  • Geïntegreerde multi-cloud- en on-premises beveiligingstools