Oracle Cloud Free Tier

Bouw, test en implementeer applicaties in Oracle Cloud - helemaal gratis.

Wat Is IaaS? Infrastructure-as-a-Service

Infrastructure as a Service (IaaS) is een cloudcomputing-servicemodel waarbij computingresources worden gehost in een openbare cloud, privécloud of hybride cloud. Bedrijven kunnen het IaaS-model gebruiken om hun gebruik van on-premises of co-located datacenterinfrastructuur geheel of gedeeltelijk te verplaatsen naar de cloud, waar deze onder de verantwoordelijkheid valt van en wordt beheerd door een cloudprovider. Deze kosteneffectieve infrastructuurelementen kunnen reken-, netwerk- en opslaghardware omvatten, evenals andere componenten en software.

Videominiatuur voor 'Wat is IaaS?'

In het IaaS-model is de cloudprovider eigenaar en beheerder van de hardware en software en is hij tevens eigenaar of huurder van het datacenter. Als u een IaaS-oplossing heeft, huurt u de bronnen zoals rekenkracht of opslag, richt u deze in wanneer u ze nodig hebt, en betaalt u voor de bronnen die uw organisatie verbruikt. Voor sommige resources, zoals rekenkracht, betaalt u voor de bronnen die u gebruikt. Voor andere, zoals opslag, betaalt u voor capaciteit.

Hoe werkt IaaS?

In een typisch IaaS-model neemt een bedrijf - en dat kan een bedrijf zijn van elke grootte - services voor rekenkracht, opslag en databases af van een cloudprovider. De cloudprovider verleent deze services door het hosten van hardware en software in de cloud. Het bedrijf hoeft niet langer zelf apparatuur of ruimte voor het onderbrengen van de apparatuur aan te schaffen of te beheren, en de kosten verlopen voortaan volgens een pay-as-you-go-model. Wanneer het bedrijf minder nodig heeft, betaalt het bedrijf minder. En wanneer het bedrijf groeit, kan het binnen enkele minuten extra computingresources en andere technologieën inrichten.

In een traditioneel on-premises scenario beheert en onderhoudt een bedrijf zijn eigen datacenter. Het bedrijf moet investeren in servers, opslag, software en andere technologieën, en IT-personeel of aannemers inhuren om alle apparatuur en licenties aan te schaffen, te beheren en te upgraden. Het datacenter moet worden gebouwd om te kunnen voldoen aan de piekvraag, ook al nemen de workloads soms af en worden sommige bronnen dan niet gebruikt. Als de zaken daarentegen snel groeien, heeft de IT-afdeling mogelijk moeite om aan de vraag te voldoen.



Waarin verschilt IaaS van andere soorten cloudcomputing?

Een cloudinfrastructuur omvat minimaal essentiële reken-, opslag- en netwerkresources. De laatste tijd zijn daar ook services van een hoger niveau bijgekomen (ook wel bekend als Platform as a Service [PaaS]), zoals relationele en NoSQL-databases, dataverwerking in real-time of in batches, pipelines en services voor ontwikkelaars, containers en functies. In tegenstelling tot Software as a Service (SaaS) is IaaS niet bedoeld voor de doorsnee eindgebruiker. IaaS is voor applications-IT, IT-operations, DevOps, systeem- en databasebeheerders en full-stack ontwikkelaars.

De voordelen van IaaS

Infrastructure-as-a-Service biedt vier belangrijke voordelen waarmee bedrijven sneller kunnen reageren en hun doelen op het gebied van digitale transformatie sneller kunnen verwezenlijken.

  • Cloudinfrastructuur verkort de tijd en kosten van het inrichten en schalen van omgevingen voor DevTest en productie. Dit geeft ontwikkelaars en DevOps-teams meer vrijheid om te experimenteren en te innoveren.
  • Door computerservices on-demand beschikbaar te maken, kunnen bedrijven hun infrastructuur naar behoefte op- of afschalen en alleen betalen voor wat ze gebruiken op uur-, dag- of maandbasis, waarbij ze grotere pieken kunnen verwerken dan mogelijk zou zijn geweest in de meeste on-premises omgevingen.
  • IaaS kan bedrijven toegang geven tot nieuwe en verbeterde apparatuur en services, zoals de nieuwste processors, opslag- en netwerkhardware en containerorkestratie, die veel bedrijven zich niet zouden kunnen veroorloven om on-premises te hebben, of waartoe ze niet zo snel toegang zouden kunnen verkrijgen.
  • IaaS is beschikbaar in de meeste geografische gebieden, met een regionale aanwezigheid in de buurt van grote bevolkingscentra. Dit stelt bedrijven in staat hun online voetafdruk sneller te vergroten.

De overgang naar een IaaS-model kan een ingrijpende verandering zijn voor bedrijven, met name voor hun IT-afdelingen. In plaats van een groot deel van hun tijd te besteden aan het beheren en ondersteunen van een on-premises infrastructuur, kunnen IT-medewerkers meer uren besteden aan waardevollere activiteiten die het bedrijf efficiënter en productiever maken. Het pay-as-you-go-model vermindert ook prognosefouten en zorgt ervoor dat de kosten in lijn blijven met de werkelijke behoeften.

IaaS verhoogt de stabiliteit, betrouwbaarheid en ondersteunbaarheid

Bedrijven kiezen voor IaaS voor hun cruciale workloads vanwege de ongeëvenaarde stabiliteit, betrouwbaarheid en ondersteunbaarheid. In vergelijking met on-premises systemen biedt IaaS meer uptime, ingebouwde redundantie op elke laag, betere opties voor beveiliging en bescherming tegen calamiteiten, en een schaal die voor on-premises omgevingen niet te overtreffen is.

Wie gebruikt IaaS-oplossingen?

IaaS wint steeds meer aan populariteit in alle sectoren, en de toepassingsmogelijkheden groeien voortdurend. De belangrijkste gebruikersgroep van cloudinfrastructuur omvat IT-operators, applications-IT, DevOps-teams, systeem- en databasebeheerders en full-stack-ontwikkelaars bij bedrijven die applicaties bouwen en uitvoeren. Het wordt ook gebruikt door bedrijven die een flexibele cloudinfrastructuur willen om hun ERP-, financiële, supply chain- en andere interne applicaties te ondersteunen.

Aanvankelijk werd IaaS voornamelijk gebruikt door cloud-native organisaties voor tijdelijke, experimentele workloads, of workloads die onverwachte wijzigingen zouden kunnen ondergaan. Tegenwoordig worden veel grote bedrijven aangetrokken door de voordelen van IaaS en stappen ze in toenemende mate over op het model voor het ondersteunen van hun cruciale backofficesystemen, systemen waarin data worden bijgehouden en andere workloads.

Ook als het gaat om innovatie, wordt IaaS steeds meer een gewilde oplossing. Bedrijven die hun datacenter nog steeds on-premises onderhouden, hebben hun handen al vol aan het draaiende houden van het systeem en vinden het erg moeilijk en kostbaar om meer te doen. Om te innoveren en een sterke concurrentiepositie te behouden op de markt, verplaatsen toekomstgerichte organisaties hun datacenters naar de cloud. Door te profiteren van IaaS, kunnen ze hun talent en middelen vrijmaken om de innovatie die ze voor ogen hebben te realiseren en hun bedrijf te laten groeien.

Wat zijn de voordelen van IaaS?

IaaS biedt meerdere voordelen ten opzichte van traditionele on-premises datacenters. Met IaaS kunnen organisaties:

de kosten verlagen Bedrijven die zijn overgestapt op IaaS hoeven hun infrastructuur niet te kopen, te beheren en te onderhouden, en betalen alleen voor wat ze gebruiken - zelfs over een afschrijvingstermijn van vijf jaar of langer.
de bedrijfscontinuïteit verbeteren Cloudinfrastructuur biedt doorgaans een hogere mate van uptime en meer opties voor herstel na calamiteiten dan on-premises implementaties, aangezien redundantie is ingebouwd in elke laag van het systeem, meerdere foutdomeinen en geografisch verspreide locaties worden geboden en het systeem op enorme schaal wordt gerund door operationele experts.
sneller innoveren Met IaaS kunt u snel, eenvoudig en betaalbaar nieuwe producten en ideeën testen. In plaats van gedetailleerde prognoses te ontwikkelen en te investeren in nieuwe infrastructuur, kunnen bedrijven hun cloudinfrastructuur binnen enkele minuten opvoeren en vervolgens naar behoefte op- of afschalen.
profiteren van de nieuwste technologieën Veel cloudproviders bundelen en implementeren nieuwe hardware en software, met inbegrip van frameworks voor kunstmatige intelligentie en machine learning, lang voordat bedrijven deze on-premises kunnen implementeren.
de inrichting versnellen Zelfs bij gevirtualiseerde on-premises infrastructuren kan de inrichting weken of zelfs maanden in beslag nemen. Bij IaaS kunnen complete applicatieomgevingen binnen enkele minuten worden ingericht.
focussen op kernactiviteiten Bij IaaS is het niet meer nodig dat IT-afdelingen misschien wel de helft van hun middelen besteden aan het beheren en onderhouden van on-premises hardware en software. Bij IaaS kunnen organisaties ook DevOps- en andere teams toegang geven tot de infrastructuur, zodat ze zelf zonder vertraging workloads kunnen uitvoeren en testen.
sneller schalen Bedrijven hebben meer bronnen nodig tijdens piektijden, zoals tijdens maandelijkse rapportageperioden. Bij IaaS kan de infrastructuur binnen enkele minuten worden geschaald, zodat rapporten snel kunnen worden uitgevoerd en het personeel zich kan concentreren op meer cruciale activiteiten.

De toekomst voor IaaS en cloudcomputing

Uw cloudprovider zorgt ervoor dat uw IT-omgeving zo goed is als mogelijk. Deze beschikt vaak over de meest geavanceerde hardware. U hoeft dus niet zelf onderzoek te doen naar de best mogelijk hardware en deze aan te schaffen. En u hoeft geen gespecialiseerde training te ondergaan en een lange inrichtingscyclus te doorlopen om uw infrastructuur te upgraden. U kunt uw tijd en middelen in plaats daarvan besteden aan uw zakelijke activiteiten.

Voorbeelden van IaaS

Bedrijven gebruiken IaaS op verschillende manieren.

Testen en ontwikkelen Met IaaS kunnen DevOps-teams snel en tegen lage kosten test- en ontwikkelomgevingen opzetten en ontmantelen, zodat ze sneller nieuwe applicaties op de markt kunnen brengen.
Traditionele applicaties IaaS ondersteunt zowel cloud-native applicaties als traditionele bedrijfsapplicaties, waaronder applicaties voor ERP en business analytics.
Websitehosting en apps Veel bedrijven draaien hun websites op IaaS om de kosten te optimaliseren. IaaS ondersteunt ook web- en mobiele apps, die snel kunnen worden geïmplementeerd en geschaald.
Opslag, back-up en herstel Het on-premises opslaan en het maken van back-ups van data, alsmede het maken van plannen voor en het herstel na rampsituaties, vergt veel tijd en expertise. Door hun infrastructuur naar de cloud te verplaatsen, kunnen bedrijven de kosten verlagen en hebben ze meer tijd om zich te concentreren op andere taken.
High-performance computing Dankzij het pay-as-you-go-model maakt IaaS high-performance computing (HPC) en andere data-intensieve, projectgerichte taken betaalbaarder.