Oracle Cloud Free Tier

Bouw, test en implementeer applicaties in Oracle Cloud - helemaal gratis.

Wat is cloudopslag?

Videominiatuur voor 'Wat is cloudopslag?'

De term cloudopslag omvat verschillende opslagmogelijkheden die voor cloudklanten beschikbaar zijn en die op de hardware van de cloudprovider worden uitgevoerd. Elk van deze mogelijkheden voorziet in een andere behoefte, maar ze zijn allemaal zo flexibel dat u alleen betaalt voor wat u gebruikt. De provider is verantwoordelijk voor het onderhoud van de onderliggende hardware en zorgt ervoor dat de data beschikbaar, veerkrachtig en beschermd is.

De meest voorkomende soorten cloudopslag zijn object-, bestands- en blokopslag.

Typen cloudopslag

Opslagtypen verschillen voornamelijk door de toegangsmethode en de prestaties. De applicatie die de opslag gebruikt, en de locatie ervan bepalen de opslagvereisten.

Objectopslag

Videominiatuur voor 'Objectopslag'

Objectopslag wordt op een andere manier benaderd dan de andere besproken opslagtypen. Softwareapplicaties moeten opzettelijk worden ontworpen om objectopslag te kunnen gebruiken door web-API's aan te roepen. Objectopslag wordt op afstand onderhouden vanuit de applicatie en is toegankelijk in twee vergelijkbare maar wezenlijk verschillende scenario's. Ten eerste is die opslag vaak toegankelijk via internet door applicaties die op individuele computers, mobiele apparaten, Internet-of-Things-apparaten, enzovoort worden uitgevoerd. Ten tweede kan die opslag worden gebruikt door applicaties die in de cloud worden uitgevoerd.

Applicaties waarbij objectopslag wordt gebruikt, kunnen ongestructureerde data opslaan naar en ophalen van een externe locatie zonder gebruikmaking van een bestandssysteem. De opgeslagen items zijn namelijk slechts abstracte 'objecten' voor de cloudprovider. Dit betekent dat de applicatieontwikkelaar volledig flexibel is en in wezen een bodemloze, vrije-vorm dataopslag in de cloud heeft, terwijl alleen de opgeslagen en overgedragen hoeveelheid data in rekening wordt gebracht.

De nadelen van objectopslag zijn tweeledig: het vereist wat meer werk voor de applicatie-auteurs om hun eigen objectformaten te beheren en er zijn beperkingen met betrekking tot de prestaties. Objectopslag is toegankelijk via software die API-aanroepen genereert, meestal via internet, dus terwijl direct gekoppelde opslag microseconden en blokopslag of bestandsopslag milliseconden kan duren, kan objectopslag soms een seconde of langer duren. Voor veel gebruiksscenario's, zoals eindgebruikers die op hun mobiele telefoon werken met apps die verbinding maken met cloudopslag, is deze situatie acceptabel, vooral in ruil voor het feit dat ze met deze applicaties altijd en overal toegang hebben. In gevallen waarin een applicatie die gebruik maakt van objectopslag, wordt uitgevoerd in de cloud waar de objecten zijn opgeslagen, zijn de prestaties natuurlijk aanzienlijk hoger omdat alle resources zich in dezelfde regio in het eigen lokale netwerk van de cloudprovider bevinden.


Archive Storage

Archiefopslag is de ideale oplossing voor het opslaan van zelden geraadpleegde gegevens die lang moeten worden bewaard. Voor het bewaren van 'cold' data is archiefopslag kosteneffectiever dan objectopslag. In tegenstelling tot andere opslagopties kunnen gegevens bij archiefopslag echter niet onmiddellijk worden opgehaald.

Zowel bij objectopslag als archiefopslag worden buckets gebruikt als logische containers voor het opslaan van objecten. Een bucket is een compartiment met beleidsregels die bepalen welke acties kunnen worden uitgevoerd op objecten in de bucket en wie ze mag uitvoeren.

Wanneer buckets worden aangemaakt om data als objecten op te slaan, kunnen organisaties beslissen welke standaard opslaglaag (archief of standaard) geschikt is voor hun data. Bij objectopslag kunnen objecten ook automatisch naar de archiefopslag worden verplaatst.


Bestandsopslag in de cloud

Bij de meeste traditionele applicaties die op een fysieke server draaien en gebruikmaken van fysieke schijven in uw datacenter, wordt bestandsopslag gebruikt. Besturingssystemen zoals Linux of Microsoft Windows Server presenteren de applicaties die erop draaien met een bestandssysteem, één consistente set regels en methoden voor het opslaan en ophalen van data. De gegevens worden door het besturingssysteem achter de schermen verwerkt. Is de schijf een SSD-schijf (solid-state drive)? Een traditionele harde schijf met een constant ronddraaiende plaat? Een optische schijf? Of een externe netwerkbestandsshare? Terwijl het besturingssysteem zich bezighoudt met deze details, kunnen applicaties gewoon bestanden openen, lezen, wegschrijven en opslaan volgens gestandaardiseerde API-aanroepen.

Bestandsopslag in de cloud presenteert een standaard netwerkbestandsshare, vergelijkbaar met de netwerkbestandsshares die mogelijk in uw eigen datacenter worden gebruikt, aan de besturingssystemen die u uitvoert op servers in de cloud. Deze besturingssystemen presenteren het betreffende bestandssysteem aan applicaties die op die virtuele machine worden uitgevoerd. Applicaties hoeven niet te worden aangepast of gewijzigd als ze in de cloud worden uitgevoerd, maar blijven werken met de bestandsopslag die steeds door de applicaties is gebruikt.

De cloudprovider beheert de hardware, inclusief fysieke schijven en de netwerkhardware, en zorgt ervoor dat de data wordt beschermd. Wanneer klanten behoefte hebben aan meer opslagcapaciteit, kunnen zij extra opslag gebruiken. De inherente voordelen van bestandsopslag in de cloud zijn duidelijk in vergelijking met een traditionele benadering, waarbij geplande bulkaankopen van netwerkbestandssystemen moeten worden gedaan om aan de behoeften van toekomstige groei te voldoen, en u vervolgens zelf de hardware moet beheren en de bescherming van die data zelf moet waarborgen.


Blokopslag

Videominiatuur voor 'Blokopslag'

Blokvolumes zijn te vergelijken met bestandsopslag in de cloud omdat ze een verbeterde versie vertegenwoordigen van een type netwerkopslag dat mogelijk al in uw datacenter wordt gebruikt. Het gebruik van blokvolumes resulteert in minder netwerkoverhead en biedt hogere prestaties, maar daar staat tegenover dat er meer configuratie en beheer binnen de besturingssystemen voor nodig is.

De blokvolumes van Oracle maken gebruik van één volumetype, dat direct kan worden geconfigureerd met verschillende instellingen om de prestaties te verhogen of de kosten te verlagen. In tegenstelling tot bestandsopslag in de cloud moeten blokvolumes worden geconfigureerd met een specifieke omvang, maar die omvang kan op elk moment worden vergroot terwijl het volume online blijft en beschikbaar is voor applicaties die er gebruik van maken.

Zoals bij elke cloudservice, beheert de provider de hardware en de capaciteitsplanning en zorgt die ervoor dat de data wordt gerepliceerd en beschermd.

Voordelen van cloudopslag

  • Eigendomskosten:
    vanuit IT-perspectief gezien zorgt cloudopslag voor veel lagere overheadkosten. Tal van directe kosten zijn niet langer nodig: van het aanschaffen van hardware tot extra opslagruimte die nodig is voor schaalvergroting in de komende jaren. Deze besparingen sijpelen ook door naar de indirecte kosten: de tijd die het IT-personeel nodig voorheen had om hardware gereed te maken, databeheer af te handelen of problemen op te lossen, wordt nu bespaard. De verantwoordelijkheid voor deze taken ligt nu op het bordje van de provider. Dit betekent dat het IT-personeel zelden bij het werk wordt gestoord om plotselinge problemen op te lossen en dat zij zich in plaats daarvan kunnen concentreren op de grotere taken en verdere innovatie.
  • Schaalbaarheid:
    omdat cloudopslag wordt afgehandeld op basis van 'pay-as-you-go', is het platform zo gebouwd dat het indien nodig snel kan worden op- en afgeschaald. In een lokaal hardwarescenario moeten IT-teams daarentegen extra opslag en hardware aanschaffen, integreren en configureren als ze willen opschalen. Providers van bestandsopslag in de cloud hebben hun infrastructuur zo ontworpen dat ze aan de behoeften van klanten in alle soorten en maten kunnen voldoen, wat betekent dat ze zich snel kunnen aanpassen wanneer de behoeften van een klant snel veranderen.
voordelen van cloudopslag

Cloudopslag en high-performance computing

Videominiatuur voor 'Cloudopslag en high-performance computing'

High-performance computing (HPC) komt steeds vaker voor naarmate AI, machine learning, technische simulaties en financiële modelleringsapplicaties door meer bedrijven worden gebruikt. In de afgelopen jaren is door ontwikkelingen high-performance computing in de cloud mogelijk, gemakkelijk toegankelijk en betaalbaar geworden.

De doorvoer van gedeelde bestandssystemen voor rekenclusters is echter vaak een belemmering gebleken voor simulaties, kunstmatige intelligentie, machine learning en complexe modellering. Maar met de juiste configuratie en specificaties kunnen al deze workloads worden ondersteund.

In het geval van Oracle zijn hoogwaardige workloads succesvol omdat de blokopslag wordt ondersteund door NVMe SSD-media en datacenters met een snelle, platte netwerkarchitectuur. De prestaties van blokopslag van Oracle worden daarnaast ondersteund door een unieke SLA. Lees hierover meer in deze Oracle Cloud Infrastructure-blogpost.

Voor dit type opslag is de handmatige aanmaak van bestandsserverclusters met cloudcomputinginstances met direct gekoppelde solid-state schijven nodig, maar dat zorgt dan ook voor de hoogste prestatieniveaus (hoogste doorvoer en laagste latentie) die nodig is voor deze HPC-applicaties.

Gebruiksscenario's voor cloudopslag

Videominiatuur voor 'Gebruiksscenario's voor cloudopslag'
Veritas heeft in één weekend en zonder downtime 192 terabyte data verplaatst naar een nieuw cloudopslagplatform.

Voor managers van bedrijfsopslag, die proberen om de datagroei bij te benen en tegelijkertijd te voldoen aan de behoeften voor databeveiliging, de vereisten voor archivering en kostenbeheersing, is het alsof ze tegen de stroom inzwemmen met een stapel fysieke opslagarrays op hun rug.

Dankzij de schaalbaarheid en het flexibele 'pay-as-you-grow'-model van de cloud hoeven ze niet te investeren in opslaguitbreiding, ongeacht de omvang of het detailniveau, of de uitbreiding nu gepland of ad hoc is. Bovendien wordt het gebruik van cloudservices bijna altijd als operationele uitgave beschouwd en is het doorgaans een maandelijkse budgetpost. Dit zijn allebei aspecten die het altijd gemakkelijker maken om uitgaven aan te maken en te beheersen.

Hieronder staan een paar gebruiksscenario's voor cloudopslagoplossingen voor objectopslag, bestandsopslag en blokvolumes:

  • Opslag voor algemeen gebruik
    Krijg toegang tot een onbeperkte opslaggroep om gestructureerde en ongestructureerde datagroei te beheren.
  • Big data en analytics
    Ontwikkel analytische workloads en voer deze uit en gebruik een gedeeld opslagsysteem om permanente data op te slaan en zakelijke inzichten te genereren.
  • Lift-and-shift bedrijfsapplicaties:
    Migreer bestaande aangepaste applicaties of on-premises bedrijfsapplicaties die opslag vereisen, zoals Oracle E-Business Suite en PeopleSoft, naar de cloud.
  • Databases en transactionele applicaties
    Voer DevTest-workloads uit met Oracle, MySQL of andere databases op basis van gemakkelijk toegankelijke data in de cloud.
  • Back-ups, bedrijfscontinuïteit en noodherstel
    Host een extra kopie van relevante data en bestandssystemen uit de cloud voor back-up en noodherstel.
  • Microservices en Docker
    Lever persistentie voor cloudcontainers die snel kunnen worden op- en afgeschaald naarmate uw omgevingen groeien.
  • Integreren van wereldwijde activiteiten en samenwerking
    Bedrijven wereldwijd kunnen gebruikmaken van een gedeeld opslagplatform om activiteiten samen te voegen en internationale samenwerking te vereenvoudigen.
  • Resources schalen
    Vergroot opslagresources of wijs ze eenvoudig opnieuw toe via de cloud, waarbij de schaal afhankelijk is van uw zakelijke behoeften of pieken in resourcegebruik.

Back-up en herstel

Back-up en herstel is het proces waarbij kopieën van data worden opgeslagen om organisaties te beschermen tegen dataverlies. Door gebruik te maken van de cloud voor back-ups kan een kopie van uw data op een externe locatie worden beschermd in geval van een storing of calamiteit.

Back-up van data in de cloud kan de databeschermingsstrategie van een organisatie versterken zonder dat de werkdruk van het IT-personeel toeneemt. Services voor back-up in de cloud zijn voor veel organisaties een externe faciliteit. Er zijn verschillende methoden voor cloudback-ups die gemakkelijk kunnen worden ingepast in het bestaande databeschermingsproces van een organisatie, waaronder de volgende:

  • On-premises back-up naar de openbare cloud
  • Back-up tussen verschillende clouds
  • Cloudback-upsystemen