Wat is SaaS (Software as a Service)?

Software as a Service (SaaS) is een op de cloud gebaseerd softwareleveringsmodel waarin de cloudprovider cloudapplicatiesoftware ontwikkelt en onderhoudt, automatische software-updates levert en software via het internet ter beschikking stelt aan zijn klanten op een pay-as-you-go basis. De public cloud-provider beheert alle hardware en traditionele software, waaronder middleware, applicatiesoftware en beveiliging. Dus SaaS-klanten kunnen de kosten dramatisch verlagen, sneller bedrijfsoplossingen implementeren, opschalen en upgraden dan het onderhouden van lokale systemen en software, en de totale eigendomskosten nauwkeuriger inschatten.

In het begin van de jaren 2000 was de eerste generatie SaaS-oplossingen in een silo, niet flexibel en ontworpen om een enkel bedrijfsprobleem op te lossen. Sindsdien is SaaS enorm geëvolueerd. Tegenwoordig kunnen moderne cloudapplicaties alles omvatten en verbinden, van financiële, HR-, inkoop- en supply-chainprocessen tot commerce-, marketing-, sales- en serviceoplossingen. Andere voordelen van een moderne, complete SaaS-oplossing zijn onder andere:

Geschiedenis van SaaS

In de jaren zestig waren mainframecomputers verbonden met domme terminals die de software van het mainframe deelden: een software-afleversysteem dat we time-sharing noemen. Toen de kosten van computers in de jaren tachtig begonnen te dalen, creëerden veel bedrijven hun eigen lokale versie van time-sharing, een LAN (Local Area Network). Het bedrijf (niet de technologieprovider) was echter verantwoordelijk voor het leveren en beheren van de hardware en het netwerk.

Met de opkomst van het internet in de jaren negentig begonnen aanbieders software te hosten en deze via internet beschikbaar te stellen voor klanten. Deze voorloper van SaaS, het ASP-model (Application Service Provider) genoemd, had echter ernstige beperkingen. Elke klant had bijvoorbeeld zijn eigen versie van de software nodig, wat betekende dat ze wat software op de computers van gebruikers moesten installeren. Configuratie was kostbaar en tijdrovend. En ten slotte bieden ASP-oplossingen meestal geen manier om data efficiënt te verzamelen en te gebruiken.

De eerste SaaS-oplossingen ontstonden eind jaren negentig, toen de term SaaS oorspronkelijk werd bedacht. Dit nieuwe model leverde veel meer efficiëntie dan het ASP-model. Een enkel exemplaar van de toepassing kan meerdere gebruikers en zelfs klanten van dienst zijn, dankzij de zogeheten multi-tenant-architectuur. Lokale installatie van software was niet langer nodig. Bovendien bood het een manier om waardevolle applicatiedata te verzamelen, samen te voegen en te centraliseren.

Terwijl het implementatiemodel sinds het begin van deze eeuw nagenoeg hetzelfde is gebleven, heeft SaaS enkele grote veranderingen ondergaan: van de eerste generatie oplossingen op silobasis, tot moderne SaaS-suites die de bedrijfsvoering compleet inzichtelijk kunnen maken en die de waarde van SaaS extra tot zijn recht laat komen door het gebruik van geïntegreerde technologieën zoals AI, Machine Learning, chatbots, digitale assistenten, IoT, blockchain, augmented reality en virtual reality.

Voordelen van SaaS

Softwareleveranciers hebben hun IT-professionals en leidinggevenden de afgelopen jaren bestookt met berichten over de voordelen van cloudcomputing in alle mogelijke vormen. Sommige van deze berichten waren bedoeld voor de accountants en analisten en gingen over de voordelen van exploitatiekosten (OpEx) ten opzichte van kapitaaluitgaven (CapEx). Andere berichten waren bedoeld voor de IT-community en gingen over schaalbaarheid, capaciteit op aanvraag en het vermogen van de cloud om de alledaagse taken voor infrastructuurbeheer over te nemen zodat de IT-afdeling meer tijd heeft voor het oplossen van andere problemen.

Hoewel al deze argumenten berusten op waarheid, is er maar weinig moeite gedaan om LOB-managers uit te leggen waarom het gebruik van bedrijfsapplicaties die in de cloud via een SaaS-model en op abonnementsbasis worden geleverd niet alleen erg logisch is, maar waarom ze ook onmisbaar zijn voor het overbruggen van de innovatiekloof waar leidinggevenden vaak over klagen bij hun IT-afdeling.

SaaS is geen nieuw concept. Webapplicaties die door Application Service Providers (ASP's) worden geleverd, lopen eigenlijk al voor op het concept 'cloudcomputing' zoals we dat vandaag de dag kennen. Oudere applicaties die via een SaaS-model werden geleverd, waren vaak gericht op sales force automation (SFA), customer relationship management (CRM) en beheer van webinhoud. Oracle biedt tegenwoordig een complete suite met bedrijfsapplicaties voor enterprise resource planning (ERP), project portfolio management (PPM), planning en budgettering, financiële rapportage, human capital management (HCM), talentbeheer, sales en marketing, klantenservice en ondersteuning, sociale netwerken, social marketing en sociale betrokkenheid en controle.

In tegenstelling tot vele eerste generatie ASP's en andere SaaS-leveranciers zijn de SaaS-bedrijfsapplicaties van Oracle modern en van de volgende generatie. Oracle heeft miljarden dollars geïnvesteerd in het ontwikkelen van de software en infrastructuur voor het bouwen en leveren van applicaties. Als u een LOB-manager bent die op zoek is naar nieuwe mogelijkheden zonder kopzorgen over grote upgrades, laten we u graag de voordelen van SaaS-applicaties zien.


Het SaaS-model is specifiek ontwikkeld om een aantal zakelijke voordelen te behalen ten opzichte van on-premises applicaties:

Lagere kosten vooraf Elimineer de behoefte aan extra hardware en middleware.
Lagere installatie- en implementatiekosten.
Valideer en corrigeer fouten voordat u wijzigingen aanbrengt in uw masterdata.
Voorspelbare doorlopende kosten Onvoorspelbare kosten voorkomen voor het beheren, patchen en updaten van software en hardware.
Zet kapitaaluitgaven om in operationele kosten.
Verlaag het risico met experts die software beheren en toezicht houden op cloudbeveiliging.
Snelle inzet Begin binnen enkele uren in plaat van enkele maanden.
De nieuwste innovaties en updates inschakelen en gebruiken.
Geautomatiseerde softwarepatching.
On-demand schaalbaarheid Onmiddellijk opschalen om te voldoen aan de groeiende datavereisten of transactionele eisen.
Onderbrekingen verminderen met behoud van serviceniveaus.

Cloud versus SaaS: wat is het verschil?

Aan de ontwikkeling van de eerste generatie cloudoplossingen lagen vooral kostenverlagingen en IT-efficiëntie ten grondslag. Tegenwoordig zijn SaaS-applicaties uitgegroeid tot innovatieplatforms die de concurrentie-uitdagingen in het digitale tijdperk het hoofd moeten bieden. Enkele voorbeelden:

  • Uitbreiding van de functionaliteit van uw SaaS-applicaties ter ondersteuning van samenwerkingsapps zoals Slack en Zoom
  • De kracht van klein. Cloud, mobiel en sociaal stellen kleine en startup-ondernemingen in staat om innovatieve producten te creëren en markten te bereiken met een ongekende snelheid.
  • De tijd van ontevreden consumenten. Gewapend met mobiel en sociaal hebben consumenten meer keuzes en meer informatie dan ooit tevoren.

Een moderne SaaS-suite gaat de strijd met de concurrentie aan en maakt innovatie in het hele bedrijf mogelijk omdat innovaties sneller kunnen worden doorgevoerd, klanten een uitmuntende ervaring wordt geboden en betere beslissingen kunnen worden genomen dankzij de ingebouwde analytics en een compleet inzicht in het gehele bedrijf.

Mogelijkheden van SaaS

Verbonden oplossingen voor meerdere bedrijven Verbind en optimaliseer interdepartementale bedrijfsprocessen.
Krijg een holistische kijk op uw hele bedrijf.
Snellere, flexibelere updatepaden Toegang tot nieuwe functionaliteit op kwartaalbasis.
Kies ervoor om te updaten op de snelheid van uw bedrijf, niet op het tijdschema van een provider.
Gemakkelijke personalisatie Personaliseer snel oplossingen voor uw zakelijke behoeften.
Behoud waardevolle aanpassingen bij updates.
Datadraagbaarheid Deel en/of verplaats data in SaaS-applicaties, applicaties op locatie en applicaties in de privé cloud.
Snel data voorbereiden, visualiseren en analyseren om trends en patronen te zien.
Neem data van derden op voor rijke analyses.
Ingebouwde analyses Toegang tot data in realtime.
Vermijd dure, tijdrovende kosten voor datauitwisseling.
Sneller innoveren met behulp van geïntegreerde technologieën Verhoog de productiviteit met ingebouwde zelflerende en adaptieve intelligentie.
Voer innovaties snel en continu door in de gehele waardeketen met AI, Machine Learning, chatbots, digitale assistenten, IoT, blockchain en andere opkomende technologieën.

Pluspunten van SaaS

Sommige SaaS-providers verplaatsen hun lokale software naar de cloud en noemen dit SaaS. Dit model heeft zijn nadelen en maakt geen volledig gebruik van het cloudleveringsmodel. In feite kunt u veel van dezelfde beperkingen krijgen als bij oplossingen op locatie, waaronder aanzienlijke ondersteuningsrekeningen, hoge IT-gerelateerde overheadkosten als gevolg van hetzelfde langzame upgradeproces en niet-verbonden systemen, die allemaal innovatie en wendbaarheid verminderen in uw bedrijf.

Een SaaS-suite die vanaf het begin is ontworpen voor de cloud, biedt echter:

Snelle ontwikkeling van applicaties en toegang tot innovaties

Omdat innovatie zo belangrijk is in het digitale tijdperk, willen bedrijven profiteren van de nieuwste mogelijkheden. Met een SaaS die specifiek is gemaakt voor de cloud worden uw innovatiecycli korter en hebt u sneller toegang tot de nieuwste innovaties en applicaties. Bij een on-premises SaaS die als zodanig is overgezet naar de cloud zou u lang moeten wachten op innovaties, aangezien de ontwikkelcycli bij on-premises oplossingen en applicaties nu eenmaal langer zijn.

Verbonden SaaS-bedrijfsprocessen

Bedrijven willen een SaaS-oplossing die ondersteuning biedt zoals procure-to-pay of order-to-cash in de cloud, zonder dure integraties en complex beheer. Om dit mogelijk te maken, is een moderne SaaS-suite gebouwd op een enkel op standaarden gebaseerd platform met een gemeenschappelijk, bedrijfsbreed datamodel; een verenigde gebruikerservaring (inclusief mobiel en sociaal); gedeelde beveiligingsniveaus; gesynchroniseerde release-schema's en meer.

SaaS-producten

ERP Cloud

Ontdek hoe ERP-cloudoplossingen (Enterprise Resource Planning) uw bedrijf toekomstbestendig kunnen maken op het gebied van boekhouding, analytics, consolidatie, planning, inkoop, projecten en rapportage.
Verken Enterprise Resources Planning
Wat is ERP?
Wat is SaaS ERP?

Supply Chain Cloud

Ontdek hoe Oracle’s SCM-oplossingen (Supply Chain Management) en productieoplossingen kunnen bijdragen aan het doorvoeren van innovaties door traditionele supply chains om te vormen tot flexibele en geïntegreerde waardeketens.
Verken SCM
Wat is SCM?

Sales Cloud

Ontdek hoe Oracle Sales-oplossingen verder gaan dan automatisering van de verkooporganisatie om uw verkooptaken te optimaliseren, met een uitgebreidere set functionaliteiten om klantrelaties te versterken en groei te stimuleren.
Verken Sales

HR Cloud

Ontdek hoe HR-leiders snellere, slimmere beslissingen nemen met de oplossingen van Oracle voor human resources om betrokkenheid, productiviteit en bedrijfswaarde voor organisaties en hun mensen te stimuleren.
Verken HCM
Wat is HCM?

Marketing Cloud

Ontdek hoe oplossingen voor digitale marketing de omnichannel ervaringen van B2B- en B2C-marketeers ondersteunen om verkoop, merk- en klantloyaliteit te stimuleren. Oracle Marketing ondersteunt automatisering van marketing voor cross-channel afstemming.
Verken Marketing
Wat is marketing?

Service Cloud

Ontdek hoe Oracle Service-oplossingen helpen om uw merk te onderscheiden door geautomatiseerde, gepersonaliseerde, omnichannel en kennisgestuurde interacties en klantenservice te bieden.
Verken Service
Wat is klantenservice?

De toekomst van SaaS

Marktdeskundigen zijn het erover eens dat de toekomst van SaaS sterk is. Volgens een Gartner-rapport uit 2017 blijft de verkoop van SaaS-oplossingen met ruim 23 procent per jaar toenemen, van 270 miljard dollar in 2020 tot meer dan 332 miljard in 2021.

Innovatie van de SaaS-oplossingen zelf zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan deze toename. Voorbeelden:

  • Nu steeds meer bedrijven kiezen voor AI-oplossingen, zullen cloudapplicaties naar verwachting steeds vaker AI-functionaliteit bevatten. Kunstmatige intelligentie stimuleert adaptieve intelligentie. Hierdoor kunnen backoffice- en frontoffice-applicaties leren en zich aanpassen aan de data en het gedrag van gebruikers.
  • Autonoom IT-beheer, AI en Machine Learning zullen ook een vitale rol spelen bij het stimuleren van meer autonoom en minder mensafhankelijk beheer in cloudapplicaties en de cloudinfrastructuur.
  • Naast AI en Machine Learning zijn er nog meer adaptieve intelligente technologieën die SaaS-applicaties zullen veranderen. Voorbeelden hiervan zijn chatbots, digitale assistenten, IoT, blockchain, virtual reality en augmented reality. Al deze technologieën worden steeds belangrijker voor digitale innovatie en vooruitstrevende providers zijn al op zoek naar manieren om ze in hun SaaS-aanbod op te nemen.
  • Branchespecifieke SaaS-oplossingen of verticale cloudapplicaties zullen voor verticale diepgang en horizontale verbondenheid blijven zorgen bij organisaties. SaaS begon als een manier om snel verticale oplossingen te bieden binnen één afdeling, maar is inmiddels uitgegroeid tot een onmisbare vanzelfsprekendheid voor bedrijven. Nu applicaties zich steeds verder ontwikkelen, moet u een provider kiezen die in zijn aanbod van bedrijfsbrede suites meer verticale diepgang te bieden heeft, maar ook meer API's en kant-en-klare integraties voor hybride cloudoplossingen.

Ontdek SaaS-applicaties waarmee u de klantbetrokkenheid kunt verbeteren, de flexibiliteit van uw bedrijf kunt vergroten en sneller op veranderingen kunt reageren dan ooit tevoren.