Wat is cloudcomputing?

Cloudcomputing en de bijbehorende oplossingen bieden via internet toegang tot computingresources en -producten, met inbegrip van ontwikkeltools, bedrijfsapplicaties, compute-services, dataopslag en netwerkoplossingen. Deze cloudservices worden gehost in het datacenter van een softwareleverancier en worden beheerd door de cloudserviceprovider of op locatie in het datacenter van een klant.

Definitie van cloudcomputing

Simpel gezegd kunt u met cloudcomputing uw IT huren in plaats van kopen. In plaats van veel geld te investeren in databases, software en hardware, kiezen bedrijven ervoor via internet of via de cloud toegang te krijgen tot hun rekenkracht en te betalen naar gebruik. Deze cloudservices omvatten nu onder andere servers, opslag, databases, netwerken, software, analytics en business intelligence.

Cloudcomputing biedt de snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit waarmee bedrijven zakelijke IT-oplossingen kunnen ontwikkelen, innoveren en ondersteunen.

Basisprincipes van cloudcomputing

Wanneer een bedrijf ervoor kiest om 'naar de cloud te gaan', betekent dit dat de IT-infrastructuur van het bedrijf extern wordt onderhouden in een datacenter dat wordt beheerd door een provider van cloudcomputing. Een toonaangevende cloudprovider is verantwoordelijk voor het beheer van de IT-infrastructuur van de klant, de integratie van applicaties en de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en functionaliteit om aan de marktvraag te voldoen.

Voor klanten biedt cloudcomputing meer flexibiliteit, schaalvoordelen en flexibiliteit. In plaats van geld en resources uit te geven aan verouderde IT-systemen, kunnen klanten zich concentreren op meer strategische taken. Zonder vooraf een grote investering te hoeven doen, hebben ze snel toegang tot de computingresources die ze nodig hebben en betalen ze alleen voor wat ze nodig hebben.

Voordelen van cloudcomputing

Er zijn verschillende trends die bedrijven in alle branches richting de cloud doen bewegen. Voor de meeste organisaties biedt de huidige manier van zakendoen wellicht niet de wendbaarheid die nodig is om verder te groeien, of biedt het niet het platform of de flexibiliteit om te kunnen concurreren. Door de explosie aan data die wordt veroorzaakt door een toenemend aantal digitale bedrijven worden de kosten en complexiteit van de opslag in datacenters naar steeds hogere niveaus getild, waardoor IT over nieuwe vaardigheden en analysetools moet beschikken.

Moderne cloudoplossingen helpen bedrijven de uitdagingen van het digitale tijdperk aan te gaan. In plaats van hun IT te beheren, hebben organisaties de mogelijkheid om snel te reageren op een sneller en complexer zakelijk landschap. Met moderne cloudbesparingen zorgt de cloud voor zakelijke waarde en voor lagere kosten, zodat ondernemingen hun volledige zakelijke potentieel kunnen realiseren met hun clouduitgaven.

Cloudcomputing biedt een uitstekend alternatief voor traditionele informatietechnologie, waaronder voor deze gebieden:

  • Kosten: elimineer kapitaaluitgaven
  • Snelheid: onmiddellijk ruimte realiseren voor ontwikkeling en testen
  • Wereldwijde schaal: schaal flexibel
  • Productiviteit: meer samenwerking, voorspelbare prestaties en klantisolatie
  • Prestaties: betere prijs-prestatieverhouding voor cloud-native workloads
  • Betrouwbaarheid: fouttolerante, schaalbare, gedistribueerde systemen voor alle services

Hoe cloudcomputing innovatie stimuleert

Cloudklanten profiteren ervan dat de nieuwste innovaties en nieuwe technologieën automatisch in hun IT-systemen worden ingebouwd, omdat de cloudprovider de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en functies voor zijn rekening neemt.

Het draait om de snelheid van innovatie. Met de juiste cloudprovider kunnen klanten gebruikmaken van een moderne architectuur voor cloudcomputing om sneller te innoveren, de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen. Nog beter is het om een cloudprovider te kiezen die een geïntegreerde cloudarchitectuur (SaaS, PaaS en IaaS) biedt, waardoor bedrijven de mogelijkheid hebben om over te stappen van operationele processen naar innovatie en nieuwe apps en services te leveren, waaronder het gebruik van innovatieve technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), chatbots, blockchain en het Internet of Things (IoT). Bedrijven kunnen de overvloed aan data benutten om voorspellende inzichten in hun bedrijf te verwerven en uiteindelijk betere resultaten voor hun klanten te genereren.

Hoe cloudbeveiliging vertrouwen schept

De overstap naar de cloud neemt de kopzorgen en kosten die zijn verbonden aan het onderhouden van de IT- beveiliging weg. Een ervaren cloudprovider investeert voortdurend in de nieuwste beveiligingstechnologie, niet alleen om te reageren op potentiële bedreigingen, maar ook om klanten in staat te stellen beter te voldoen aan hun wettelijke vereisten.

De beste cloudproviders investeren in elke laag van de cloudbeveiliging in het kader van het algehele ontwerp van hun datacenters die verspreid zijn over de hele wereld. Een dergelijke meerlaagse veilige cloudbenadering biedt beveiliging op het niveau dat het bedrijf van de klant vereist.

Hoe de cloud bedrijfsprocessen verbindt

Bedrijfsprocessen bevatten een volledige omschrijving van de wijze waarop werkzaamheden worden uitgevoerd. Deze processen zijn een goede manier om te beschrijven hoe mensen vandaag de dag samenwerken, hoe ze idealiter zouden willen samenwerken en hoe hun werk vorm krijgt met de introductie van nieuwe cloudtechnologie. Met een geïntegreerde cloudoplossing zijn organisaties beter in staat om de kosten en baten van technologieprojecten te beheren en te beoordelen.

Voor organisaties die worstelen met niet-verbonden bedrijfsprocessen en datasilo's biedt de cloud een manier om hun bedrijfsactiviteiten te transformeren. Met de cloud is het niet nodig het proceswiel opnieuw uit te vinden. Complete suites van cloudapplicaties zijn niet modulair maar verbonden, zodat datasilo's worden geëlimineerd en integratie en intelligente zakelijke beslissingen mogelijk worden gemaakt.

Het is van cruciaal belang een cloudprovider te vinden die alle drie de lagen van de cloud biedt, waarbij deze lagen met elkaar zijn verbonden op nog niet eerder vertoonde wijze. Daarnaast hebben bedrijven in elke laag een compleet, geïntegreerd platform met intelligente oplossingen nodig.

Typen cloudcomputing

Er zijn drie typen clouds: openbaar, privé en hybride. Elk type vraagt om een ander niveau van beheer door de klant en biedt een ander beveiligingsniveau.

Openbare cloud

In een openbare cloud bevindt de volledige computinginfrastructuur zich op het terrein van de cloudprovider, die deze services via internet aan de klant levert. Klanten hoeven geen eigen IT te onderhouden en kunnen naar behoefte snel meer gebruikers of rekenkracht toevoegen. In dit model delen meerdere tenants de IT-infrastructuur van de cloudprovider.

Privécloud

Een privécloud wordt uitsluitend gebruikt door één organisatie. De hosting kan plaatsvinden bij de klant op locatie of in het datacenter van de cloudprovider. Een privécloud biedt het hoogste niveau van beveiliging en controle.

Hybride cloud

Zoals de naam al doet vermoeden, is een hybride cloud een combinatie van de openbare en privécloud. Over het algemeen hosten klanten van hybride clouds hun bedrijfskritische applicaties op eigen servers voor meer beveiliging en controle en slaan ze secundaire applicaties op bij de cloudprovider.

Multicloud

Het belangrijkste verschil tussen hybride cloud en multicloud is het gebruik van meerdere apparaten voor cloudcomputing en opslag in één architectuur.

Cloudcomputing-services

Er zijn drie hoofdtypen cloudservices: Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS). Er is geen standaardaanpak voor de cloud. Het gaat erom de juiste oplossing te vinden die aan de vereisten van uw bedrijf voldoet.

SaaS

SaaS is een model voor softwarelevering waarbij de cloudprovider de applicaties van de klant host op de locatie van de cloudprovider. De klant heeft via internet toegang tot die applicaties. In plaats van te betalen voor een eigen computerinfrastructuur en deze te onderhouden, maken SaaS-klanten gebruik van een abonnement voor de service op basis van het pay-as-you-go-principe.

Veel bedrijven vinden SaaS de ideale oplossing omdat deze hen in staat stelt snel aan de slag te gaan met de meest innovatieve technologie die er is. Automatische updates verminderen de belasting van eigen resources. Klanten kunnen services schalen om fluctuerende workloads te ondersteunen, door meer services of functies toe te voegen naarmate zij groeien. Een moderne cloudsuite biedt complete software voor elke zakelijke behoefte, zoals klantervaring, klantrelatiebeheer, klantenservice, Enterprise Resource Planning, inkoop, financieel beheer, human capital management, talentmanagement, salarisadministratie, supply chain management, bedrijfsplanning en meer.


PaaS

PaaS biedt klanten het voordeel van toegang tot de ontwikkelaarstools die zij nodig hebben om mobiele en webapplicaties te bouwen en te beheren zonder te hoeven investeren in, of onderhoud te hoeven uitvoeren op, de onderliggende infrastructuur. De provider host de infrastructuur en middlewarecomponenten en de klant krijgt toegang tot die services via een webbrowser.

Het PaaS-aanbod van Oracle moet kant-en-klare programmeringselementen bevatten waarmee ontwikkelaars nieuwe functionaliteiten aan hun applicaties kunnen toevoegen, waaronder innovatieve technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), chatbots, blockchain en het Internet of Things (IoT) om de productiviteit te ondersteunen. Het juiste PaaS-aanbod moet ook oplossingen bieden voor analisten, eindgebruikers en professionele IT-beheerders, zoals big data-analyse, contentmanagement, databasebeheer, systeembeheer en beveiliging.


IaaS

IaaS biedt klanten toegang tot infrastructuurservices op aanvraag via internet. Het belangrijkste voordeel is dat cloudproviders de infrastructuurcomponenten hosten die reken-, opslag- en netwerkcapaciteit bieden, zodat hun abonnees hun workloads in de cloud kunnen uitvoeren. De cloudabonnee is meestal verantwoordelijk voor het installeren, configureren, beveiligen en onderhouden van software in de cloud-native oplossingen, zoals database, middleware en applicatiesoftware.

Hoe cloudverbruik werkt

Vanuit het perspectief van de eindgebruiker betekent cloudverbruik het gebruik van een cloudapplicatie of een cloudinfrastructuur. Ongeacht de locatie van de resource blijft het echter van cruciaal belang om inzicht te krijgen in het gebruik en het verbruik van infrastructuurresources, omdat dit het vermogen van een organisatie weerspiegelt om klanten van dienst te zijn, te innoveren en de operationele kosten te verlagen.

Verbruik wordt gedefinieerd als het gebruik van een resource. Dit concept lijkt eenvoudig als het wordt toegepast op de cloud, maar de implementatie verschilt per serviceprovider. Het wordt nog complexer als u wilt begrijpen wat het verbruiken van een resource precies inhoudt. De beste cloudproviders helpen hun klanten duidelijk inzicht te krijgen in de kosten van hun cloudservices en welke kosten zij kunnen verwachten voor het gebruik van die services.

Uitdagingen van cloudcomputing

Veel organisaties weten nog steeds niet of ze hun on-premises workloads wel of niet naar de cloud willen verplaatsen. Voor de meeste organisaties blijft de belofte van probleemloze, cloudgebaseerde informatiesystemen een ongrijpbaar doel. Hoewel cloudtechnologie alomtegenwoordig is, bestaan de installaties van vandaag voornamelijk uit nieuwe toepassingen in privéclouds die worden beheerd door eigen IT-personeel. De overgrote meerderheid van bedrijfstoepassingen en -infrastructuur bevindt zich nog steeds on-premises, hoewel daar snel verandering in komt.

IT-leiders aarzelen echter vaak om kritische applicaties uit handen te geven aan cloudserviceproviders, deels omdat ze geen duidelijk migratiepad zien voor diepgewortelde verouderde activa, maar ook omdat ze niet zeker weten of openbare cloudservices klaar zijn voor de behoeften van ondernemingen. Ze zijn terecht sceptisch: de meeste openbare clouds worden gekenmerkt door onvoldoende implementatiekeuzes, beperkte compatibiliteit tussen on-premises- en cloudsystemen en een gebrek aan beheermogelijkheden op bedrijfsniveau.

Hoe Oracle u helpt migreren naar de cloud

Het toonaangevende cloudcomputing-platform van Oracle kan u helpen eenvoudig naar de cloud te migreren en tegelijkertijd de kosten van IT-modernisering te verlagen. Uw bedrijf kan bestaande investeringen behouden met vertrouwde tools, en u hoeft geen code te herschrijven om uw softwareactiva te migreren. Elastische capaciteit via 'cloud bursting' geeft u de capaciteit die u nodig hebt zonder dat u een te groot abonnement nodig hebt. De grootste besparingen komen voort uit het elimineren van kapitaaluitgaven door lift-and-shift van volledige workloads naar de cloud en door datacenteractiva buiten gebruik te stellen.