Oracle Red Bull Racing přináší mistrovskou sezónu s podporou řešení Oracle Cloud

Tým F1 pro mistrovství světa jezdců a konstruktérů rozšiřuje své technologické partnerství a využívá řešení Oracle Cloud na simulace závodů v reálném čase, zapojení fanoušků, vývoj motorů a další.

Sdílet:

Oracle Cloud hraje klíčovou roli ve výsledku každé Grand Prix, kterou jsme letos vyhráli, a každé Grand Prix, kde jsme dosáhli významných výsledků.

Christian HornerŠéf a výkonný ředitel, Oracle Red Bull Racing

Vynikající jízdní a technologická strategie

Když se jezdec týmu Oracle Red Bull Racing Max Verstappen kvalifikoval na Velkou cenu Maďarska v červenci 2020 na 10. místě, úřadující šampion věděl, že se bude muset probojovat polem, aby se vůbec přiblížil k umístění na stupni vítězů. Ale Verstappen a tým se nespokojili jen s posunem o několik míst dopředu. Pečlivě vypočítali agresivní závodní strategii a na trati, která je notoricky náročná na předjíždění, Verstappen vyhrál o téměř osm sekund a vyrovnal historicky nejlepší vítězství týmu.

Red Bull Racing

Maďarský závod ztělesňoval kombinaci strategie založené na technologiích, týmové práce a skvělé jízdy Verstappena a jezdce Sergia Péreze, která byla vizitkou sezóny Oracle Red Bull Racing 2022. Pomohl týmu získat Pohár konstruktérů, nejvyšší týmovou cenu tohoto sportu, stejně jako obhájit Verstappenův titul mistra světa jezdců. Tým udržuje úzké technologické partnerství se společností Oracle, včetně spuštění miliard simulací Monte Carlo pomocí Oracle Cloud Infrastructure (OCI) k prozkoumání různých scénářů a pravděpodobností výsledku před a během každé Grand Prix.

„Vzhledem ke všem simulacím provedeným ještě před začátkem závodu je velmi snadné během závodu přejít na jinou strategii, protože všechno je tam, všechno je připraveno,“ říká Verstappen. „Myslím, že jsme rozhodně měli strategickou výhodu nad ostatními týmy.“

Zisk obou nejvyšších trofejí F1 není žádný malý výkon a ilustruje inovace týmu a jeho využití dat a technologií k dosažení výsledků. Kromě simulací pro akce na trati podporuje technologie společnosti Oracle Red Bull Racing spuštění platformy Paddock pro zapojení fanoušků a rané fáze vývoje nového závodního motoru Red Bull Powertrain, který bude mít premiéru v roce 2026.

„Byla to neuvěřitelná sezóna, tolik úspěchů, tolik úžasných výkonů,“ říká Christian Horner, šéf a výkonný ředitel týmu Oracle Red Bull Racing. „Jako tým jsme v této sezóně opravdu podávali dobré výkony na trati i mimo ni, a to velmi závisí na technologických partnerech, kteří v tomto úspěchu na mistrovství hrají klíčovou roli."

Vzhledem ke všem simulacím provedeným ještě před začátkem závodu je velmi snadné během závodu přejít na jinou strategii, protože všechno je tam. Myslím, že jsme rozhodně dosáhli strategické výhody nad ostatními týmy.

Max VerstappenJezdec Oracle Red Bull Racing

Jak řešení OCI podporuje závodní strategie týmu Oracle Red Bull Racing

Ačkoli sezóna 2022 nakonec přinesla mistrovský titul a rekordy, Oracle Red Bull Racing čelil vážným překážkám. Na začátku sezóny byly první iterace závodního vozu Red Bull RB18 těžší a hůře se jezdily, protože všechny týmy F1 se přizpůsobily novým pravidlům stanoveným Mezinárodní automobilovou federací, která zcela přepracovala design vozů pro rok 2022. V úvodním závodě sezony F1 na okruhu Bahrain International Circuit donutily technické problémy Verstappena a Péreze odstoupit těsně před cílem. Verstappen utrpěl další „nedokončení“ o dva závody později v Austrálii, kde ve dvou z prvních tří závodů při obhajobě titulu nezabodoval. Tým nezakolísal a táhl za jeden provaz, aby zajistil nápravu.

„Všichni jsou samozřejmě velmi rozrušení, když se něco pokazí, ale také se velmi rychle zaměříme na to, co je potřeba zlepšit,“ říká Verstappen. „A všichni jsou vysoce motivovaní. I když máme náročný víkend, takto samozřejmě zpracujeme a pak se okamžitě těšíme na další.“

Na druhé straně se Oracle Red Bull Racing spoléhá na řešení OCI jako na motor svých strategických operací. Tým používá řešení OCI v podstatě stejným způsobem, jakým operace zásobovacího řetězce spouštějí simulace Monte Carlo, aby odhalily slabá místa, nebo jakým investoři z Wall Street modelují rizik portfolia – jak před závodem, tak v reálném čase, jak se události vyvíjejí – ke spuštění simulací, které měří pravděpodobnost maximálního počtu bodů z různých strategických rozhodnutí, například kdy zajet do boxů a jaké pneumatiky použít.

S využitím nízkých nákladů a vysokého výkonu řešení OCI provedli stratégové týmu v průběhu sezóny 2022 během každého závodu přibližně čtyři miliardy simulací – což znamená miliony simulací každou sekundu. Tým použil Oracle Container Engine for Kubernetes ke kontejnerizaci simulačních aplikací a následnému spuštění těchto modelů pomocí vysoce výkonných procesorů Ampere v řešení OCI. Strategie technologických operací týmu je podobná té, která se používá v různých odvětvích – využívá automatizaci Kubernetes spravovanou v cloudu ke spárování správného výpočetního výkonu ke každému typu pracovního zatížení. Oracle Red Bull Racing díky přístupu k tak velkému množství simulací činí strategická rozhodnutí týmu podrobnější a zvyšuje úroveň spolehlivosti.

„Práce s řešením Oracle Cloud nám umožňuje přijímat informovaná rozhodnutí v daném okamžiku, rychle reagovat a přizpůsobovat se tomu, co naši konkurenti v rámci závodu dělají,“ říká Horner. „Oracle Cloud hraje klíčovou roli ve výsledku každé Grand Prix, kterou jsme letos vyhráli, a každé Grand Prix, kde jsme dosáhli významných výsledků, které překonaly všechny naše rekordy v této sezóně.“ 25letý Verstappen vytvořil v roce 2022 nový rekord v počtu vítězství v sezóně.

Dokonce i uprostřed tolika nezapomenutelných závodů Verstappenův úspěch na trati Hungaroring v Maďarsku vyčníval jako ukázka jeho dovedností a rozvahy, stejně jako toho, kolik důvěry mají jezdci a tým ve svou strategii, kterou vede vedoucí závodní stratég Will Courtenay nebo hlavní strategická inženýrka Hannah Schmitz na stěně boxu na závodní dráze.

„V Maďarsku to bylo jen o trpělivosti, výběru správného času na boxy a o správných pneumatikách,“ říká Verstappen. „Díky strategii jsme se posunuli vpřed, spoléhali jsme se na to, co jsme považovali za správné, a tak jsme v závodě nakonec zvítězili.“

Inovace prostředí pro fanoušky a všechno kolem závodů

Oracle Red Bull Racing se zaměřuje na technické inovace daleko za hranicemi startovního roštu. Pomocí řešení Oracle CrowdTwist – loajalita a zapojení spustil tým platformu Red Bull Racing Paddock, která fanouškům umožňuje sbírat body a získat přístup k exkluzivnímu zboží a digitálním odměnám. Od svého spuštění Red Bull Racing Paddock se počet věrných členů rozšířil o více než 950%. Tým pokračuje v přidávání funkcí a obsahu, které fanoušky udržují zapojené mezi závody a mimo sezónu.

„Je nesmírně důležité zůstat na špici inovací jako tým, a zejména s naší fanouškovskou základnou, která neustále roste,“ říká Horner. „Se zavedenými iniciativami, jako je Paddock – umožňujícími našim fanouškům, aby se dostali blíže k akci, k informacím, k zapojení do týmu – získáváme možnost zjistit, kdo jsou naši fanoušci. Je to něco, co bereme ohromně vážně. Je to jako míza našeho týmu, což jsou samozřejmě fanoušci.“

Při pohledu do budoucna se tým zavázal k cíli, který může být stejně těžký jako vyhrát další šampionát: Navrhování a výroba vlastních závodních motorů. Ještě před pár lety by takový krok byl nemyslitelný pro společnost, která ani není v automobilovém průmyslu, ale cloudový přístup k vysoce výkonným výpočetním zdrojům pomohl změnit to, co je pro tak sofistikované projektování možné. Takže když se Honda rozhodla dále nevyvíjet motory F1, Oracle Red Bull Racing přijal odvážné rozhodnutí vyvinout vlastní motor do sezóny 2026. „Získali jsme talenty, máme infrastrukturu a co je velmi důležité, máme nástroje,“ říká Horner.

Cloudová infrastruktura vyrovnává podmínky pro společnosti, které potřebují výpočetní výkon na pokročilé projektování, například pro výpočty výpočetní dynamiky tekutin (CFD). Návrháři produktů od automobilů přes kávovary až po elektroniku používají během vývoje nástroje CFD, ale tradičně se vyžadují masivní investice do místních datových center pro technologie, které mohou být využity pouze sporadicky. Společnost OCI umožnila inženýrům týmu Oracle Red Bull Racing okamžitě začít pracovat na počítačích s podporou CFD, bez režie, když se tato kapacita nevyužívá.

„Rychlost, s jakou pracujeme, je tak vysoká, a to je místo, kde nás cloudová technologie Oracle skutečně podpořila – nemuset čekat na vybudování místního datového centra nám umožnilo přejít od čistého listu papíru k funkčnímu motoru během 12 měsíců,“ říká Horner.

Na druhé straně se Oracle Red Bull Racing také účastní šampionátu F1 Esports Series Pro Championship, kde nejlepší sim závodníci na světě soutěží v jezdeckých a týmových šampionátech. Oracle Red Bull Racing spoléhá na řešení OCI při zpracování telemetrických dat v reálném čase ze simulovaných závodů a během závodu Esports přijímá až 130 000 datových bodů za sekundu. Tato data lze použít v modelech umělé inteligence a strojového učení k optimalizaci výkonu týmu a jezdce.

Nezávisle na týmu F1 spolupracuje tým Red Bull Advanced Technologies s odborníky na umělou inteligenci společnosti Oracle na způsobech, jak využít umělou inteligenci běžící na OCI k výcviku příští generace jezdců.

„Naše první sezóna v Oracle Red Bull Racing byla fenomenální zkušeností,“ říká Horner. „Technologie Oracle je nás velmi přínosná, ať už se jedná o stěnu boxu, navrhování nového motoru nebo komunikaci s našimi fanoušky. Ve všech spektrech podnikání to byl neuvěřitelně obohacující rok na trati i mimo ni – při práci se společností Oracle.“

Publikováno:14. listopadu 2022