Oracle Red Bull Racing levererar mästerskapssäsongen med hjälp av Oracle Cloud

Det förar- och konstruktörsmästerskapsvinnande F1-teamet utökar sitt tekniska samarbete och använder Oracle Cloud för loppsimuleringar i realtid, motorutveckling och mycket mer.

Share:

Oracle Cloud har varit viktigt för resultatet i varje Grand Prix som vi vunnit i år och varje Grand Prix där vi uppnått betydande resultat.

Christian HornerLagets chef och vd, Oracle Red Bull Racing

Överlägsen körstrategi med teknisk kraft

När Oracle Red Bull Racing-föraren Max Verstappen kvalificerade sig på 10:e plats till Ungerns Grand Prix i juli 2020, visste den regerande vinnaren av förarmästerskapet att han skulle behöva kämpa hårt för att ens komma nära en pallplats. Men Verstappen och hans lag nöjde sig inte med att bara satsa på en lite högre plats. De beräknade noggrant en aggressiv tävlingsstrategi – och på en bana som är ökänt svår att köra om på vann Verstappen med nästan åtta sekunder och matchade lagets bästa återhämtningsvinst.

Red Bull Racing

Loppet i Ungern var ett perfekt exempel på den teknikdrivna strategi, det lagarbete och Verstappens och föraren Sergio Pérez fantastiska körning, som allihop kännetecknade Oracle Red Bull Racing-säsongen 2022. Det hjälpte laget att vinna konstruktörsmästerskapet, den finaste utmärkelsen för lag inom racing, och att behålla Verstappens position som vinnare av förarmästerskapet. Laget har ett nära tekniskt samarbete med Oracle, som bland annat innefattar att köra flera miljarder simuleringar med Oracles molninfrastruktur (OCI) för att utforska olika scenarier och sannolika resultat innan och under varje Grand Prix.

”Tack vare alla simuleringar innan loppet ens börjar är det väldigt enkelt att välja en annan strategi under loppet eftersom allt finns på plats, allt är förberett,” säger Verstappen. ”Jag tror definitivt att vi var strategiskt överlägsna de andra lagen.”

Att vinna båda F1-mästerskapen är minst sagt inte lätt, och det visar på lagets innovation och dess satsning på data och teknik för att få bättre resultat. Förutom simuleringar som används direkt under tävlingarna används Oracles teknik i Oracle Red Bull Racings lansering av The Paddock, en plattform för att engagera fansen, och i de tidiga stadierna i Red Bull Powertrains utveckling av en ny racingmotor som ska tas i bruk 2026.

”Det har varit en otrolig säsong, med så många stora stunder och så många fantastiska prestationer", säger Christian Horner, lagchef och vd för Oracle Red Bull Racing. ”Som lag har vi verkligen levererat såväl på som utanför banan den här säsongen, och våra samarbeten med våra tekniska partner har en viktig roll i denna framgång i mästerskapen.”

Tack vare alla simuleringar innan loppet ens börjar är det väldigt enkelt att välja en annan strategi under loppet eftersom allt finns på plats, allt är förberett. Jag tror definitivt att vi var strategiskt överlägsna de andra lagen.

Max VerstappenOracle Red Bull Racing-förare

Så bidrar OCI till Oracle Red Bull Racings strategiska arbete

Även om 2022 års säsong i slutändan ledde till mästarskap och rekord drabbades Oracle Red Bull Racing även av allvarliga bakslag under året. Tidigt på säsongen var de första versionerna av racingbilen Red Bull RB18 tyngre och svårare att köra, eftersom alla F1-lag behövde anpassa sig till de nya reglerna från Fédération Internationale de l'Automobile som innebar helt nya förutsättningar för utformningen av 2022 års bilar. Under säsongens första F1-lopp på Bahrain International Circuit ledde tekniska problem till att Verstappen och Pérez fick avbryta loppet innan mållinjen. Två lopp senare hände samma sak igen för Verstappen, i Australien, vilken ledde till att han fick noll poäng i två av de tre första loppen där han skulle försvara sin titel. Laget lät sig inte skrämmas utan samarbetade för att göra de ändringar som behövdes.

”Alla blir naturligtvis väldigt upprörda när något går snett, men vi fokuserar snabbt på vad vi måste förbättra”, säger Verstappen. ”Och alla är supermotiverade. När vi har en tuff helg tar vi naturligtvis till oss av det, men sedan ser vi genast fram emot nästa.

På serversidan förlitar sig Oracle Red Bull Racing på OCI för att driva den strategiska verksamheten. Laget använder OCI på ett liknande sätt som verksamheter med logistikkedjor kör Monte Carlo-simuleringar för att upptäcka potentiella flaskhalsar, eller investerare på Wall Street använder dem för att modellera portföljrisker – både innan loppet och i realtid när händelserna utspelar sig – från att mäta sannolikheten för total maxpoäng till olika strategiska val, som när ett depåstopp ska göras eller vilka däck som ska användas.

Genom att dra nytta av de låga kostnaderna för och den höga prestandan hos OCI körde lagets strateger ungefär fyra miljarder simuleringar under varje lopp – det vill säga miljontals simuleringar varje sekund – under 2022 års säsong. Laget använde Oracle Container Engine for Kubernetes för att sätt sina simuleringsapplikationer i containrar och sedan köra modellerna med högpresterande Ampere-processorer i OCI. Lagets tekniska strategi liknar den som börjar införas i alla branscher – användning av automation med molnhanterad Kubernetes för att para ihop rätt processorkraft med rätt arbetsbelastningstyp. För Oracle Red Bull Racing innebär det stora antalet simuleringar att man kan fatta mycket välgrundade strategiska beslut vilket också stärker självförtroendet.

”Med Oracle Cloud kan vi fatta informerade beslut omedelbart, reagera snabbt och anpassa oss till vad våra konkurrenter gör medan loppet körs,” säger Horner. ”Oracle Cloud har varit viktigt för resultatet i varje Grand Prix som vi vunnit i år och varje Grand Prix där vi uppnått betydande resultat. Den här säsongen har vi slagit alla våra rekord på den fronten.” 25-årige Verstappen slog rekord i antal vinster på en säsong under 2022.

Bland alla minnesvärda lopp under året sticker Verstappens framgångar på Hungaroring-banan i Ungern som ett praktexempel på hans skicklighet och elegans, och hur förarna och laget litar på sin strategi, ett arbete leds av strategichefen Will Courtenay och huvudstrategiingenjören Hannah Schmitz på banans depåvägg.

”I Ungern handlade det helt om att ha tålamod, välja rätt tillfälle för depåstopp och köra med rätt däck, säger Verstappen. ”Genom vår strategi tog vi oss fram, litade på det vi tyckte var rätt och kunde på så sätt vinna loppet.”

Innovation för fansens upplevelse och tävlingsverksamheten

För Oracle Red Bull Racing ligger fokus på teknisk innovation långt utöver startgriden. Med Oracle CrowdTwist Loyalty and Engagement lanserade laget The Red Bull Racing Paddock, en plattform där fans tjänar poäng för att få åtkomst till exklusiv merch och digitala nedladdningar. Sedan det lanserades har lojalitetsmedlemskapet på The Red Bull Racing Paddock växt med mer än 950 %. Laget fortsätter att lägga till funktioner och innehåll som håller fansen engagerade mellan tävlingarna och under lågsäsongen.

”Det är oerhört viktigt att hålla sig i innovationens framkant som ett lag, och särskilt med våra många fans, som hela tiden blir fler,” säger Horner. ”Med de initiativ som vi introducerat, som The Paddock – som gör att våra fans kommer närmare det som händer, till informationen, till interaktionen med laget – det ger oss möjligheten att förstå vilka våra fans är. Det är något som vi tar otroligt seriöst, att få kontakt våra fans, som ju är orsaken till att vi gör det vi gör.”

Laget har ett annat mål framöver som kan vara minst lika svårt som vinna ett mästerskap: att utforma och tillverka sina egna racingmotorer. Ett sådant steg skulle ha varit otänkbart för några år sedan för ett företag som inte redan är i fordonsindustrin, men molnbaserad åtkomst till högpresterande beräkningsresurser har hjälpt till att förändra vad som är möjligt för sådan sofistikerad teknik. Så när Honda bestämde sig för att inte längre utveckla F1-motorer fattade Oracle Red Bull Racing det djärva beslutet att utveckla sin egen motor till 2026 års säsong. ”Vi har rekryterat talangerna, vi har infrastrukturen och viktigast av allt – vi har verktygen", säger Horner.

Molninfrastrukturen underlättar för företag som behöver beräkningskraft för avancerad teknik som till exempel beräkningar av beräkningsströmningsdynamik (CFD, computational fluid dynamics). Designers av produkter från bilar, kaffebryggare till elektronik använder CFD-verktyg under utvecklingsarbetet, men det hartraditionellt krävts enorma investeringar i lokala datacenter för teknik som kanske bara ska användas sporadiskt. Med OCI kan Oracle Red Bull Racing-teknikerna komma igång direkt med CFD-kapabel beräkning, utan några omkostnader när kapaciteten inte används.

”Vi behöver jobba i hög takt, och det har Oracles molnteknik verkligen gjort möjligt för oss – att inte behöva vänta på att ett datacenter ska byggas på plats gör att vi kan gå från ett blankt blad till att ha en motor färdig och igång på en tolvmånadersperiod”, säger Horner.

På en annan front deltar Oracle Red Bull Racing i F1 Esports Series Pro Championship, där världens bästa sim-tävlare tävlar om förar- och lagmästerskap. Oracle Red Bull Racing använder OCI för att bearbeta telemetridata i realtid från de simulerade loppen och ta in upp till 130 000 datapunkter i sekunden under en e-sporttävling. Dessa data kan användas i modeller för artificiell intelligens och maskininlärning för att optimera teamets och förarnas prestanda.

Separat från F1-teamet arbetar Red Bull Advanced Technologies med Oracles AI-experter på olika sätt att använda AI som körs i OCI för att hjälpa till att träna nästa generations förare.

”Den första säsongen som Oracle Red Bull Racing har varit en fantastisk resa”, säger Horner. ”Vi har dragit nytta av Oracle-tekniken, oavsett om det gäller depåväggen, att designa en ny motor eller interagera med våra fans. Det har varit ett oerhört givande år i alla delar av verksamheten, på och utanför banan, att jobba tillsammans med Oracle."

Published:14 november 2022