Oracle Red Bull Racing devine campion al sezonului cu ajutorul Oracle Cloud

Echipa piloților și constructorilor participanți la campionatul mondial de F1 își extinde parteneriatul tehnologic, folosind Oracle Cloud pentru simulări de curse în timp real, interacționarea cu fanii, crearea de motoare și altele.

Partajați:

Oracle Cloud joacă un rol esențial în rezultatul fiecărui Grand Prix pe care l-am câștigat anul acesta și în fiecare Grand Prix la care am obținut rezultate semnificative, depășind toate recordurile acestui sezon.

Christian HornerManager echipă și CEO, Oracle Red Bull Racing

Strategie excelentă de condus și tehnică

Când Max Verstappen, șoferul campion al Oracle Red Bull Racing, s-a calificat pe poziția a zecea pentru Marele Premiu al Ungariei în iulie 2020, știa că va trebui să lupte din răsputeri doar pentru a se apropia de un loc pe podium. Dar Verstappen și echipa nu s-au mulțumit doar cu urcarea în clasament. Ei au calculat cu meticulozitate o strategie de curse agresivă, astfel încât, pe o pistă renumită pentru faptul că depășirile sunt extrem de dificile, Verstappen a câștigat la o diferență de aproape opt secunde, iar echipa a înregistrat cea mai spectaculoasă recuperare.

Red Bull Racing

Cursa din Ungaria a demonstrat succesul combinației dintre strategia bazată pe tehnologie, munca în echipă și talentul șoferilor Max Verstappen și Sergio Pérez, dovedindu-se un reper al sezonului 2022 al Oracle Red Bull Racing. Această combinație a ajutat echipa să câștige Campionatul Mondial al Constructorilor, cea mai importantă competiție a acestui sport, iar pe Verstappen să își mențină titlul de cel mai bun șofer de Formula 1 din lume. Echipa are un parteneriat tehnologic strâns cu Oracle, inclusiv pentru rularea a miliarde de simulări ale raliului de la Monte Carlo utilizând Oracle Cloud Infrastructure (OCI) pentru a explora diverse scenarii și probabilități de rezultat înaintea și în timpul fiecărui Grand Prix.

„Datorită tuturor simulărilor efectuate chiar înainte de începerea cursei, este foarte ușor de adoptat altă strategie în timpul cursei, deoarece totul este cunoscut și pregătit”, spune Verstappen. „Cred că am avut cu siguranță un avantaj strategic față de celelalte echipe.”

Câștigarea ambelor trofee de top în F1 nu este puțin lucru și demonstrează forța inovatoare a echipei și capacitatea acesteia de a folosi datele și tehnologia pentru a obține rezultate. Pe lângă simulările acțiunilor din timpul curselor, tehnologia Oracle susține Oracle Red Bull Racing și în lansarea platformei dedicate fanilor, The Paddock, precum și în primele etape ale creării noului motor de curse Red Bull Powertrain, care își va face debutul în 2026.

„A fost un sezon incredibil, cu foarte multe victorii și performanțe uimitoare”, afirmă Christian Horner, director de echipă și director executiv al Oracle Red Bull Racing. „Ca echipă, ne-am descurcat extraordinar în acest sezon, la competiții și în afara lor, iar succesul nostru se datorează foarte mult partenerilor noștri tehnologici, care au un rol esențial.”

Datorită tuturor simulărilor efectuate chiar înainte de începerea cursei, este foarte ușor de adoptat altă strategie în timpul cursei, deoarece totul este cunoscut și pregătit. Cred că am avut cu siguranță un avantaj strategic față de celelalte echipe.

Max Verstappenșofer Oracle Red Bull Racing

Cum sprijină OCI strategiile de curse ale Oracle Red Bull Racing

Deși în anul 2022 au avut loc campionate și s-au înregistrat recorduri, Oracle Red Bull Racing s-a confruntat cu obstacole serioase. La începutul sezonului, primele curse Red Bull RB18 au fost mai dificile, iar mașinile, mai greu de condus, deoarece toate echipele F1 s-au adaptat noilor reguli stabilite de Fédération Internationale de l'Automobile, care au schimbat complet modelele folosite în 2022. La prima competiție internațională de F1 a sezonului, din Bahrain, din cauza problemelor tehnice apărute în timpul curselor, Verstappen și Pérez au trebuit să se retragă înainte de final. Verstappen s-a mai retras, apoi, din alte două competiții, în Australia, astfel încât nu a câștigat niciun punct în două dintre primele trei curse în care trebuia să își apere titlul. Echipa a reacționat prompt, mobilizându-se pentru a face corecții.

„Desigur, toți suntem foarte supărați atunci când lucrurile merg prost, dar ne concentrăm foarte repede asupra aspectelor pe care trebuie să le îmbunătățim”, spune Verstappen. „Și întreaga echipă este foarte motivată. Chiar și atunci când avem un weekend dificil, lăsăm eșecurile în urmă și îl așteptăm cu nerăbdare pe următorul.”

În back-end, Oracle Red Bull Racing se bazează pe OCI ca motor al operațiunilor sale strategice. Așa cum rulează simulări ale raliului Monte Carlo echipele operative din lanțul de aprovizionare pentru a detecta riscurile de blocaj sau investitorii de pe Wall Street pentru a modela riscul de portofoliu, echipa noastră utilizează OCI – atât înainte de cursă, cât și în timp real – pentru a rula simulări care indică strategiile prin care se poate obține totalul maxim de puncte, adică momentul ideal pentru intervenții tehnice și ce anvelope trebuie folosite.

Profitând de costurile scăzute și performanțele ridicate ale OCI, strategii echipei au rulat aproximativ patru miliarde de simulări în timpul fiecărei curse – însemnând milioane de simulări pe secundă – în sezonul 2022. Echipa a utilizat Oracle Container Engine for Kubernetes pentru a-și containeriza aplicațiile de simulare și a rula apoi modelele respective folosind performantele procesoare Ampere pe OCI. Strategia de operațiuni tehnologice a echipei este similară celei adoptate în toate domeniile – folosind automatizarea Kubernetes gestionată în cloud pentru a asocia puterea de procesare adecvată fiecărui tip de sarcină de lucru. În cazul Oracle Red Bull Racing, datorită accesului la acest volum imens de simulări, deciziile strategice ale echipei sunt mai bune, iar nivelul de încredere este mai ridicat.

„Lucrul cu Oracle Cloud ne permite să luăm decizii informate în cel mai scurt timp, să reacționăm rapid și să ne adaptăm la ceea ce fac ceilalți concurenți dintr-o cursă”, spune Horner. „Oracle Cloud joacă un rol esențial în rezultatul fiecărui Grand Prix pe care l-am câștigat anul acesta și în fiecare Grand Prix la care am obținut rezultate semnificative, depășind toate recordurile acestui sezon.” La 25 de ani, Verstappen a stabilit în 2022 un nou record al victoriilor dintr-un sezon.

Deși toate cursele sale sunt memorabile, succesul lui Verstappen pe pista Hungaroring din Ungaria a scos în evidență atât îndemânarea și echilibrul său, cât și încrederea piloților și a echipei în strategia adoptată pentru curse de șeful echipei tehnice, Will Courtenay, și de inginerul principal, Hannah Schmitz.

„În Ungaria, cel mai important era să avem răbdare și să alegem momentul potrivit pentru intervențiile tehnice și anvelopele potrivite”, spune Verstappen. „Datorită strategiei, am mers înainte, ne-am bazat pe ceea ce am crezut că este corect și așa am ajuns să câștigăm competiția.”

Inovare în experiența fanilor și cea a participării la curse

Pentru Oracle Red Bull Racing, accentul pe inovația tehnică se extinde cu mult dincolo de competițiile sportive. Utilizând Oracle CrowdTwist Loyalty and Engagement, echipa a lansat The Red Bull Racing Paddock, o platformă care le permite fanilor să câștige puncte cu care pot accesa produse și materiale digitale exclusive. De la lansarea sa, The Red Bull Racing Paddock a înregistrat o creștere a numărului de utilizatori fideli cu peste 950%. Echipa a continuat să adauge caracteristici și conținut care să mențină fanii implicați între curse și în afara sezonului.

„Este extrem de important să rămânem dedicați inovării ca echipă, mai ales în ceea ce îi privește pe fanii noștri, care sunt tot mai mulți”, spune Horner. „Datorită noilor noastre inițiative, cum ar fi platforma The Paddock, fanii noștri pot fi mai aproape de acțiune, de informații, de echipă, iar noi avem posibilitatea de a -i cunoaște mai bine. Interacționarea cu fanii este extraordinar de importantă, deoarece ei sunt ceea ce dă viață echipei noastre.”

În ceea ce privește viitorul, echipa și-a stabilit un obiectiv la fel de dificil de atins, poate, ca și câștigarea unui campionat: proiectarea și fabricarea propriilor motoare de curse. O astfel de ambiție ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă pentru o companie care nu era din industria auto, dar accesul bazat pe cloud la resurse de calcul de înaltă performanță a făcut posibilă realizarea unui proiect tehnic atât de sofisticat. Așadar, când Honda a decis să nu mai producă motoare F1, Oracle Red Bull Racing a luat decizia îndrăzneață de a-și crea propriul motor până în sezonul 2026. „Am recrutat talentele, am obținut infrastructura și, foarte important, avem instrumentele", spune Horner.

Infrastructura cloud reprezintă soluția perfectă pentru companiile care au nevoie de putere de calcul pentru tehnici avansate, cum ar fi calculele din dinamica fluidelor computerizată (CFD). Inginerii care proiectează de la autoturisme până la cafetiere și alte electrocasnice folosesc instrumente CFD, dar, în mod tradițional, sunt necesare investiții masive în centre de date on-premises pentru tehnologii utilizate doar sporadic. OCI le permite inginerilor Oracle Red Bull Racing să instaleze și să utilizeze imediat sisteme de calcul care acceptă CFD, fără costuri indirecte atunci când această capacitate nu este utilizată.

„Viteza cu care lucrăm este foarte mare și aici ne-a ajutat cu adevărat tehnologia cloud de la Oracle – datorită faptului că nu mai trebuia să așteptăm până la crearea unui centru de date, am putut trece de la un proiect doar pe hârtie la motorul gata de punerea în funcțiune în numai 12 luni”, explică Horner.

Pe de altă parte, Oracle Red Bull Racing participă și la campionatul F1 Esports Series Pro, unde șoferii și echipele concurează pe cele mai bune simulatoare din lume. Oracle Red Bull Racing se bazează pe OCI pentru prelucrarea în timp real a datelor de telemetrie din cursele simulate, în timpul unei curse Esports fiind asimilate până la 130.000 de date pe secundă. Aceste date pot fi utilizate de inteligența artificială și machine learning pentru optimizarea performanței echipelor și șoferilor.

Separat de echipa F1, Red Bull Advanced Technologies colaborează cu experții AI Oracle pentru a găsi modalități de utilizare a AI care rulează pe OCI la antrenarea viitoarei generații de șoferi.

„Primul nostru sezon ca Oracle Red Bull Racing a fost o experiență fenomenală”, spune Horner. „Am beneficiat enorm de tehnologia Oracle, atât la boxe și la proiectarea unui nou motor, cât și pentru interacționarea cu fanii noștri. Sub toate aspectele activității noastre, a fost un an incredibil, plin de satisfacții la competiții și în afara lor, datorită colaborării cu Oracle.”

Publicate:14 noiembrie 2022